Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Azijski div digitalne trgovine želi prikupiti 6,3 mlrd. USD Istaknuto

Azijski div digitalne trgovine želi prikupiti 6,3 mlrd. USD

Sea, tvrtka koja se bavi igrama online i digitalnom trgovinom, namjerava prodajom udjela na tržištu kapitala prikupiti 6,3 milijarde američkih dolara.

Ponudili su 11 milijuna dionica, udio vrijedan oko 3,8 mlrd. USD, a pripremaju se ponuditi i dug koji će biti moguće pretvoriti u vlasnički udio, a koji vrijedi 2,5 mlrd. USD. Najvećom ponudom te vrste tijekom ove godine u najvrijednijoj tvrtci jugoistoka Azije žele prikupiti sredstva za financiranje strateškog širenja poslovanja na globalnoj razini, što će uključivati i preuzimanja.

Poslove vezane uz ponudu vode banke Goldman Sachs, JP Morgan i Bank of America.

U kolovozu su objavili kako u 2021. očekuju veće prihode i zaradu na godišnjoj razini nego što su prvotno bili najavili za obje glavne grane poslovanja. U prosincu prošle godine prodali su dionice u vrijednosti od 2,6 mlrd. USD, dok su 2019. godine sličnom transakcijom došli do 1,35 mlrd. USD.

Ponudom su nadmašili kinesku tvrtku Pinduoduo, koja je na sličan način prikupila 4,1 mlrd. USD, kao i američki ogranak T-Mobilea, piše Yahoo. Vrijednost dionica te tvrtke, iza koje stoji kineski div Tencent, ove je godine porasla za 70 posto. Ipak, nakon objave ponude njihova je vrijednost na Njujorškoj burzi pala.

Očekuje se trostruko veća potrošnja online

Sea je naglo povećao udjele u digitalnoj trgovini i igrama tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Uspjehu su pridonijeli hit naslovi kao što je Free Fire i aplikacija za kupovinu online Shopee.

Njegov osnivač Forrest Li postao je u kolovozu ove godine najbogatijom osobom u Singapuru nakon što je vrijednost dionica drastično porasla (više od osam puta od početka 2020. godine). Procjenjuje se kako raspolaže bogatstvom od oko 20 mlrd. USD.

Očekuje se kako će Sea ponajprije nastojati proširiti poslovanje u Brazilu i Latinskoj Americi općenito (digitalna trgovina) te Jugoistočnoj Aziji (dostava hrane). Prema prognozama, potrošnja online na tržištu jugoistočne Azije do 2025. godine biti više nego trostruko veća u odnosu na sadašnje razine i premašiti vrijednost od 300 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next