Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kako A1 štedi 404 tone CO2 Republici Hrvatskoj koje država može prodati na burzi Istaknuto

Kako A1 štedi 404 tone CO2 Republici Hrvatskoj koje država može prodati na burzi

A1 Hrvatska je potpisala sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na vlastitim baznim stanicama. Vrijednost investicije je 16.265.790 kuna, a LIFE program Europske unije sufinancira projekt u iznosu od 55%.

A1 je za projekt nazvan LIFE4GREEN BROADBAND osnovao i poseban odjel, a cilj je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Inače cilj A1 Hrvatska je do 2030. godine postati klimatski neutralan među ostalim ciljevima kompanije. Europska unija je u Europskom zelenom planu postavila klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Kroz ovaj projekt implementacije solarnih ploča na 44 bazne stanice i 200 free cooling sustava, godišnje će se smanjiti potrošnja od 1.721.560 kWh, a ujedno će se smanjiti i emisija CO2 od 404 tone.

Ako znamo da Hrvatska planira zaraditi skoro 3 milijarde kuna u razdoblju do 2025. godine na europskoj razmjeni emisije stakleničkih plinova, jasno je da je i smanjenje emisije od 404 tone CO2 značajan doprinos još boljem pozicioniranju Hrvatske. To je inače novac koji države zarađuju prodajom svojih kvota emisijskih jedinica, a Hrvatska je u trenutačno povoljnoj situaciji oko postavljenih kvota i ukupne potrošnje energije i CO2 otiska unutar toga pa viškove može prodati a smanjenjem potrošnje struje povoljno utječe na vrijednost uvozno-izvozne bilance s obzirom da se veliki dio struje još uvijek uvozi.

IMG 4499

A1 Hrvatska razvila je i aplikaciju koja prati energetsku učinkovitost. Goran Matoša, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatske pojasnio je kako uz free cool sustav godišnje u prosjeku klima radi 10 posto vremena, dok 70 posto vremena se u jedinicu upuhuje okolni zrak.

„Prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna.

Naša motivacija je ovdje prije svega pokazati da smo društveno odgovorna kompanija i da dostignemo ciljeve Europske unije koja želi CO2 neutralnost do 2050 godine.

Mi kao tehnološka kompanija mislimo da tu ambiciju treba i povećati i da imamo mogućnosti primjenom novih tehnologija, korištenjem alternativnih izvora energije i na neki način geografskim specifičnostima koje ima Hrvatska, a to je da ima puno izvora sunca i vjetra, da ih iskoristimo u našoj strategiji da pružimo najbolju broadband uslugu kroz 5G i 4G tehnologije u budućnosti„ rekao je Tomislav Makar glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska., te pojasnio kako se na potrošnju odražava implementacija novih 5G tehnologij.

„Primjenom novih tehnologija, potrošnja po svakom bitu pada, međutim to je neutralizirano sa količinom potrošnje po korisniku koja je veća nego što doprinosi tehnološka efikasnost. Glad za megabajtima i svim prednostima koje donosi 5G će udvostručiti potrošnju prometa u sljedeće dvije tri godine što zahtjeva primjenu ovakvih alternativnih izvora energija i efikasnost u korištenju.“

A1 green TMakar

Kroz ovaj projekt A1 Hrvatska također želi potaknuti provedbu projekata kojima je cilj ublažavanje klimatskih promjena u telekomunikacijskom sektoru kroz primjenu obnovljivih izvora energije i sustava energetske učinkovitosti.

Čini pravu stvar je strategija održivosti A1 Hrvatska koja se konkretno vidi kroz ulaganje u učinkovitije i održivije načine poslovanja. Strategiju poslovanja temeljimo na ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda s naglaskom na tri cilja - smanjenju utjecaja na okoliš i klimatske promjene, unaprjeđenju digitalnih vještina i stvaranju sigurnijeg online okruženja, poticanju društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti, kao i upravljanje održivim procesima u poslovnom okruženju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next