Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google i Microsoft riješili sudske tužbe za patente Istaknuto

Google i Microsoft riješili sudske tužbe za patente

Google i Microsoft uspjeli su doći do konačnog dogovora, kojim su okončali dugogodišnje tužbe za patente pametnih telefona i Xbox konzole. Zajedničkim snagama odbacili su oko 20 sudskih tužbi koje su se vodile u Americi i Njemačkoj. Oba dvije američke tehnološke kompanije su izjavile kako će zajedno surađivati na pitanjima patenata.

Nisu poznati financijski detalji ovih odbačenih tužbi koje su trajale oko pet godina. Bivši Google-ov Motorola Mobility odjel tražio je postotak od autorskog prava Xbox konzole (u vrijednosti od 4 milijarde američkih dolara), dok je na drugoj strani Microsoft tražio blokiranje Motorolinih mobitela i korištenja određenih opcija kao što je ActiveSync.
U službenom izvješću kompanije su izjavile da će raditi zajedno na pitanju intelektualnog vlasništva. Neka od spomenutih rješenja u izvješću govore o razvijanju intelektualnog vlasništva bez postotaka od autorskih prava i tehnologija video-kompresije za brže preuzimanje. Ova inicijativa uključuje i jake američke igrače kao što su Amazon i Netflix, navodi Bloomberg.
"Google i Microsoft će surađivati na određenim pitanjima patenta i raditi zajedno u drugim područjima u budućnosti kako bi naši korisnici imali korist" - rekle su kompanije u zajedničkoj izjavi. Europska Unija radi na postavljanju europskog suda za patente koji bi se bavio rješavanjem ovakvih pitanja. Dvije američke kompanije lobiraju da ovakvi tipovi sudskih tužbi ne postanu rasprostranjeni, kao što je slučaj u Americi.
Microsoft i Google svejedno i dalje ostaju konkurenti u drugim sektorima. Jedan od primjera je i tablet namijenjen poslovnim korisnicima koji Google uskoro izdaje na tržište, ulazeći u natjecanje s Microsoftovim SurfacePro tabletima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next