Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDEO: Ronilac iz Aucklanda upravljao podvodnim robotom u Zagrebu Istaknuto

VIDEO: Ronilac iz Aucklanda upravljao podvodnim robotom u Zagrebu

FER i i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu proveli transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

U okviru projekta 'Unaprjeđenje sposobnosti interakcije ronilaca i robota' (Advancing Diver-Robot Interaction Capabilities – ADRIATIC) koji financira američki Ured za pomorska istraživanja (Office of Naval Research Global), projektni partneri Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (UNIZG FER) i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu (Novi Zeland) proveli su transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

Hrvatski i novozelandski znanstvenici pronašli su rješenje za provedbu istraživačkog eksperimenta unatoč pandemiji. Testiranje novozelandske ronilačke rukavice za komunikaciju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom ( AUV) koje se trebalo održati u jadranskom podmorju otkazano je zbog epidemiološke situacije. Hrvatski i novozelandski istraživači pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

Eksperiment je proveden na način da je novozelandski ronilac, noseći rukavicu 'Adriatic' zaronio je u 5-metarski bazen u centru West Wave Aquatic u Aucklandu i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) UNIZG FER-a u Zagrebu.

Rukavica 'Adriatic' senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacije pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se prosljeđuje površinskom računalu na novozelandskoj strani, a zatim poslužitelju koji se nalazi u Hrvatskoj. Ovdje računalo prosljeđuje naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Rukavica sadrži senzore pokreta tvrtke StretchSense iz Novog Zelanda - spin-out tvrtke laboratorija Biomimetics. Provedeni eksperiment uspješno je završen te slijede novi eksperimenti unaprjeđenjem rukavice i vozila.

Eksperiment su proveli Derek Orbaugh (koordinator, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinator, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografiranje, Zagreb), Luka Mandić (infrastruktura komunikacije na daljinu, Zagreb), Igor Kvasić (upravljanje vozilom, Zagreb), te Vladimir Slošić (akustika, Zagreb).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next