Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europske digitalne COVID potvrde dostupne i u Hrvatskoj Istaknuto

Europske digitalne COVID potvrde dostupne i u Hrvatskoj

Od 1. lipnja, spreman je za početak rada hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde, poručili su iz Ministarstva turizma i sporta. Ujedno je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana prekogranična interoperabilnost tih digitalnih potvrda.

Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde na telefonskoj sjednici održanoj 31. svibnja.

Ministarstvo unutarnjih poslova je uspješno integriralo validaciju EU digitalnih COVID potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav, čime su osigurani svi organizacijski i tehnički preduvjeti za provedbu Odluke o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj COVID potvrdi EU-a biti dovršena krajem lipnja, interoperabilni europski pristupnik za središnju razmjenu javnih PKI certifikata država članica formalno počinje s radom od 1. lipnja.

Potvrdu možete dobiti ako ste cijepljeni, imate negativan nalaz (PCR ili antigenski) ne stariji od 48 sati od uzimanja brisa i ako ste preboljeli COVID-19. Možete ju zatražiti i putem sustava e-Građani, kao i ponijeti sa sobom u pametnom telefonu kao datoteku u formatu .PDF.

Potvrdu će biti moguće koristiti i u druge svrhe

Sve države članice koje imaju razvijeno, testirano i od strane Europske komisije potvrđeno nacionalno rješenje mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih COVID potvrda u nacionalnim sustavima. 

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prijelaza graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će biti korištena i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Agencija za komercijalnu djelatnost će putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda. Te će mrežne stranice biti redovno ažurirane.

EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka, isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Uz to, ako iz Hrvatske putujete u Austriju od 1. lipnja ne morate ići u karantenu ukoliko ste testirani, cijepljeni ili ste preboljeli COVID-19. Austrija će epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Njemačka na temelju podataka Instituta Robert Koch. Do sada su COVID potvrde validirane s više od deset država, uključujući i Austriju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next