Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vodik može izgurati dizel do kraja desetljeća Istaknuto

Vodik može izgurati dizel do kraja desetljeća

Kamioni s pogonom na vodik koji mogu prevaljivati velike udaljenosti do kraja ovog desetljeća mogli bi početi preuzimati primat u Europi.

Martin Daum, predsjednik tvrtke Daimler Truck, očekuje kako će kamioni koji koriste dizel kao pogonsko gorivo i dalje dominirati prodajom tijekom iduće tri do četiri godine. No, nakon toga - točnije, između 2027. i 2030. godine - primat će početi preuzimati vodik, za kojim će potražnja iza 2030. naglo porasti, uvjeren je Daum, a prenosi Ars Technica.

Martin Lundstedt, glavni izvršni direktor grupacije Volvo (koja je upravo ušla u zajednički projekt koji se bavi vodikom s Daimlerom), najavio je kako će - nakon što 2025. godine počne proizvodnja gorivih ćelija - do kraja ovog desetljeća ona značajno strmije rasti.

U švedskom proizvođaču vozila planiraju kako će pola kamiona koje će prodati na europskom tržištu 2030. koristiti baterije ili vodikove gorive ćelije. I Daimler i Volvo žele do 2040. ostvariti o nultoj količini emisija štetnih plinova. Njihovo zajedničko ulaganje, tvrtka Cellcentric, s proizvodnjom vodikovih gorivih ćelija bi trebalo krenuti tijekom 2025. godine.

Infrastruktura je ključna, traže se poticaji

Oba proizvođača koristit će električne baterije, uglavnom za manje kamione, ali i za teža vozila koja se mogu napuniti tijekom noći. No, vodik je ključan za teška vozila na duge pruge koja povezuju udaljene lokacije u Europi, Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta radi isporuke roba na više lokacija. Za takvu je logistiku nužno da punjenje gorivom potraje što je kraće moguće.

Oba su čelnika pozvala vlasti na poduzimanje svega nužnog be samo kako bi odgovarajuća infrastruktura bila pravovremeno postavljena kako bi prijelaz na vodik kao gorivo bio moguć, već i na poticaje transportnim tvrtkama kako bi im olakšale prijelaz na ekološki prihvatljivije kamione. Procjenjuju kako bi oko 300 vodikovih punionica trebalo biti upogonjeno u Europi do 2025. godine, odnosno 1000 do 2030.

Priznali su kako će kamioni na baterije i vodik još barem 15 godina ostati skuplji nego oni koji kao pogonsko gorivo koriste dizel. Ali, Daum je istaknuo kako kupci do kraja životnog vijeka kamiona obično potroše tri do četiri puta više na gorivo nego što su platili samo vozilo.

Također je predložio uvođenje poticaja tvrtkama koje će se među prvima odlučiti na prijelaz na vodik kao gorivo, putem programa Europske unije Europski zeleni plan ili na druge načine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next