Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple poslovanjem ponovno nadmašio očekivanja analitičara Istaknuto

Apple poslovanjem ponovno nadmašio očekivanja analitičara

Nakon fantastičnog prvog, tijekom kojeg su prvi put probili granicu od sto milijardi američkih dolara prihoda, u Appleu su zabilježili izvrsno drugo fiskalno tromjesječje. Uspjeli su nadmašiti očekivanja analitičara u ključnim parametrima.

Jabučari su od siječnja do ožujka ove godine ostvarili 89,6 milijardi američkih dolara prihoda, za 53 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali i 14 posto više nego što su očekivali analitičari.

Glavninu prihoda i dalje donose razna izdanja pametnog telefona iPhone, kojima je ostvareno 47,9 mlrd USD prihoda (66 posto više nego 2020.)

Prihod od usluga narastao je za 7,6 posto, s 15,7 mlrd na 16,9 mlrd USD, dosegavši najvišu razinu ikad zabilježenu u toj tvrtci. Rezultat je 26,6 posto bolji nego lani. Usluge su važne jer predstavljaju razmjerno predvidiv i stabilan izvor prihoda, a i imaju veću profitnu maržu nego proizvodi poput iPhonea ili Maca.

Očekuje se sporiji rast

U porastu je bila i prodaja računala Mac i tablet računala iPad, za 70 odnosno 78 posto na 9,1 i 7,8 mlrd USD, što su rezultati kakve te dvije kategorije nisu vidjele već godinama. Porast je vjerojatno potaknut povećanom potražnjom zbog rada i školovanja od kuće uslijed nastavka epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije korona virusa, piše Verge.

Očekuje se kako će rast prihoda i prodaje u ovom kvartalu značajno usporiti. Ne samo zbog cijepljenja protiv koronavirusa, već i radi globalne nestašice čipova koja bi mogla potrajati sve do 2022. godine. Iz Applea su upozorili kako bi zbog toga moglo doći do zastoja u proizvodnji i sporije isporuke proizvoda, zbog čega bi mogli trpjeti i prihodi.

Apple je također izdvojio više za ponovnu kupovinu vlastitih dionica - 90 mlrd USD tijekom 2021. godine naspram 75 mlrd u 2019. i 50 mlrd u 2020. Najavljeno je i povećanje dividende za sedam posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next