Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Aplikacija Agrivi hrvatskim ratarima olakšava posao Istaknuto

Aplikacija Agrivi hrvatskim ratarima olakšava posao

Hrvatski startup Agrivi radi na stvaranju poljoprivrednog ekosustava već posljednjih godinu dana. Mobilni operater VIPnet je u suradnji s ovim uspješnim hrvatskim startupom na konferenciji krajem veljače predstavio rješenja za spremanje poslovnih podataka u oblak.Kako je rekao osnivač Matija Žulj, njihova aplikacija poljoprivrednicima, točnije ratarima, omogućuje kontinuirano i detaljno praćenje svega što se događa na njihovom zemljištu. Primjerice, Agrivi na temelju unesenih podataka o kulturi koja se uzgaja daje informacije o meteorološkim prilikama u budućnosti. One joj koriste za davanje pravovremenih informacija o nametnicima koji bi mogli napasti kulturu. Aplikacija potom predlaže najbolje mjere zaštite.

Ujedinili su svoje usluge s VIPnet cloud uslugama jer su im telekomi prirodni partneri zbog njihovog stalnog razvoja i interakcije s korisnicima, obrazložio je Žulj.

vip-Lahorka-5
Agrivi su u godinu dana od nastanka počeli koristiti poljoprivrednici u 107 zemalja svijeta, a najviše ih je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, SAD-u, Indiji i Meksiku. Danas ima više od 3000 korisnika, od kojih je oko 1000 Hrvata. Kod nas su korisnici najčešće poduzeća s 10 ili manje zaposlenih, a kulture za čiji im uzgoj pomaže Agrivi su najčešće žitarice poput pšenice ili kukuruza, rekao nam je osnivač.
Aplikacija je dostupna na 12 jezika, a trenutno se radi na uvođenju novih, uključujući indijski, zbog velikog broja tamošnjih korisnika. Trenutno razmatraju i opcije suradnje s telekomima u stranim zemljama, gdje poljoprivrednici koriste Agrivi. Ostali ciljevi za 2015. su im uvođenje integriranog sustava (primjerice spajanje poljoprivrednih strojeva na internet) te uvođenje pametnog navodnjavanja. Sve navedene usluge osnivači žele objedniti tako da korisnici mogu imati pregled svega što su radili, što rade i što će raditi na jednom mjestu.

Osnivačima se na predstavljanju pridružio uzgajivač jabuka Stjepan Dumančić, koji je aktivni korisnik Agrivija. „Prošle sam godine imao urod od oko 150 tona jabuka i Agrivi mi je donio ubrzanje i poboljšanje poslovanja. Aplikaciju koristim godinu dana, pa ću tek saznati koliko sam uštedio, ali procijenio sam da će mi se troškovi ove godine smanjiti za 10%", ispričao je. Ipak, naglasio je dugotrajno unošenje podataka u Agrivi, koje je ipak manje komplicirano od rada s Excel tablicama. Uz to, aplikacija nakon unosa osnovnih podataka sama prepoznaje podatke i automatski predlaže rješenja, pa neke stavke nije potrebno unositi više puta.

vip-Lahorka-8
Adrian Ježina iz Uprave VIPneta predstavio je suradnju Agrivija i VIP cloud usluga. Hrvatske se tvrtke sve više okreću cloud rješenjima, odnosno spremanju poslovnih podataka i rješenja u virtualni oblak. U 2014. godini 22% hrvatskih poduzeća koristilo je cloud usluge, što je 5% više od prosjeka u EU. Takvo spremanje podataka poduzećima štedi vrijeme i troškove, a povećava brzinu poslovanja. Naglasio je da su podaci u oblaku osigurani 0-24, a za korištenje ove usluge poduzeću treba stalan pristup internetu. Cloud rješenja su u Hrvatskoj namijenjena za male i srednje poduzetnike kojima je jako važna ušteda vremena i novca.
Cloud usluge su inače novi stup poslovanja u VIPnetu, a ostale usluge koje nude putem cloud trgovine su VIP blagajna, Auto Nadzor, Auto Nadzor plus, Office 365, app dizajner i TV za van. Svaka od navedenih usluga ima više tisuća korisnika u Hrvatskoj, iako je točan broj poslovna tajna.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next