Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson Nikola Tesla predstavio rezultate iz 2014. i planove za budućnost Istaknuto

Ericsson Nikola Tesla predstavio rezultate iz 2014. i planove za budućnost

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je u petak, 13. veljače u Zagrebu, predstavila poslovne rezultate kompanije te daljnje planove za 2015. godinu.

Na početku je naglašeno da Ericsson Nikola Tesla već godinama u Hrvatskoj posluje vrlo stabilno, a nedavnim preuzimanjem gotovo 600 djelatnika tvrtke T-com, postao je i najveća tehnološka tvrtka u široj regiji.  Kovačević je istaknula značenje ljudi koji čine kompaniju te da su ponosni na 174 novih zaposlenika u 2014. godini. Za nova moguća radna mjesta u 2015. je rekla da će više podataka imati nakon kraja prvog kvartala, ali trend zapošljavanja će nastaviti i dalje, ovisno u konkurenciji i trendovima na sveukupnom tržištu.  Izdašna lanjska isplata dividende ispraznila je financijske rezerve tvrtke no još uvijek je bilanca ETK solidna.

Kao poseban uspjeh Kovačević je naglasila novoosnovanu kompaniju kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. stvorenu u okviru petogodišnjeg ugovora s Hrvatskim Telekomom. Zbog ove je suradnje 638 zaposlenika HT-a prešlo u novoosnovanu kompaniju. Danas zato Ericsson Nikola Tesla broji ukupno 2500 zaposlenika.

Kompanija je u protekloj godini imala 1.314,9 milijuna kuna prihoda od prodaje (2% manje nego 2013. godine), od čega je neto dobit 87,4 milijuna kuna (39,5% manje nego 2013.). Bilanca im je 699,6 milijuna kuna ukupne imovine, a konverzija novca iznosi 117%. Redovna dividenda iznosi 20 kuna a izvanredna 70 kuna po dionici. U imovini imaju 48% udjela vlastitog kapitala. Zadržan je stabilan trend prodaje na domaćem tržištu, a glavna su ulaganja bila usmjerena prema modernizaciji jezgrenih mreža, proširenju 3G i 4G pristupne mreže, modernizaciji nepokretne pristupne mreže i ulaganjima u dodatan radio spektar.

Kompanija je prema izjavi uprave zadržala i ojačala marketinški udio na svim tržištima, a na izvoznim tržištima ima 353,1 milijuna kuna prihoda od prodaje (19% manje nego 2013.). Padu pridonosi gospodarska i politička neizvjesnost u regiji zbog čega su djelomično smanjene ili usporene neke investicije.

Broj zaposlenih u Research & Development centru 2008. godine bio je 550 dok je 2014. godine on narastao na čak 900. Broj prijavljenih patenata je 2011. godine bio 11 dok je 2014 iznosio pet

Zaposlenici su najvažniji resurs Ericssona diljem svijeta, u čije obrazovanje i zadovoljstvo kompanija neprestano ulaže. Tako njihovi stručnjaci osim u regiji rade i u poznatim međunarodnim operaterima poput Vodafonea, AT&T-ja, Deutsche Telekoma i dr.

Ciljevi za 2015. godinu su im umreženo društvo i daljnji rast ICT-a, koji danas čini jedan od ključnih dijelova kompanije. Prema predstavljenom, očito je da će najviše u infrastrukturu ulagati idućih godina T-com i VIPnet, gdje T-com planira dalje graditi i održavati infrastrukturu te se fokusirati na projekt strateške "all IP" migracije. VIPnet se uz širenje i modernizaciju mreže (uključujući 4G) želi fokusirati na nadogradnju paketske jezgrene mreže i IMS sustava.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next