Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uspješni hrvatski tech startupovi za VIDI: savjeti o pokretanju poslovanja u inozemstvu

Uspješni hrvatski tech startupovi za VIDI: savjeti o pokretanju poslovanja u inozemstvu

Hrvatska još uvijek nije prepoznata kao tech brand u svijetu i ne nudi povoljnu poreznu politiku za poduzetnike, pa je osnivanje tvrtke u Europi ili Americi sve češće među našim startuperima i poduzetnicima. Prenosimo neke od savjeta i problema koji su naši uspješni poduzetnici otkrili u broju časopisa VIDI za veljaču.

Matija Kopić, osnivač Farmerona, uspješno je povezao ogranke svoje tvrtke u Americi i Hrvatskoj. Tako je tvrtka-majka u američkom Delawareu zbog povoljnih poreznih propisa i jednostavne registracije, a tvrtka-kćer u Hrvatskoj, gdje je jedino imao problema s velikom i kompliciranom administracijom. Uz ustroj, Kopić ističe važnost internog povezivanja zaposlenika. „Ranije ove godine smo okupili sve članove tima na istom mjestu i rezultati su bili izvanredni: ljudi su se osjećali povezanijima, sretnijima i dobili su odgovore na brojna pitanja“ rekao je.

Osim birokracije, Damir Sabol iz MicroBlinka, (koji su se nedavno globalno proslavili PhotoMath aplikacijom), objašnjava da je jedan od najvećih izazova bila organizacija međunarodnog tima zaposlenika. Po njihovom iskustvu, u Hrvatskoj je bolje i jeftinije smjestiti tim zadužen za razvoj i implementaciju proizvoda, a u inozemstvu otvoriti centre za prodaju i korisničku podršku. „Za sad nemamo potrebu imati ljude u Londonu koji bi stalno tamo radili. Mi smo ionako bazirani na softverskom razvoju a to je bolje i jeftinije raditi u Zagrebu“ istaknuo je za VIDI.

Poduzetnici koji su otvarali tvrtke u Velikoj Britaniji kažu da je najteže otvaranje bankovnog računa. Tvrtku možete otvoriti u roku od jednog dana, ali u banci vas često odbiju jer ste stranac i ne vjeruju vam. To se i dogodilo Vladimiru Šterleu, koji je zbog prepreke s bankom svoje poslovanje uspješno vratio u Hrvatsku.

S druge strane, Dario Krznar iz Manifest Medije savjetuje da prilikom odlaska u Veliku Britaniju dogovorite sastanke u više različitih banaka te, ako planirate preseljenje u Veliku Britaniju zbog posla, svakako ga spomenite tamošnjim bankarima.

Matija Raos, predsjednik Coworkinga Croatia, freelancerima savjetuje precizno i jasno definiranje uvjeta, honorara i roka isplate na autorskim ugovorima. Kao glavni nedostatak za freelancere navodi da hrvatske banke još uvijek korisnicima ne pružaju mogućnost spajanja PayPal računa s poslovnim računom. I bez toga, u Hrvatskoj uplatu preko PayPala morate čekati do 30 dana te ne podržava plaćanje u kunama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next