Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Plin Vrbovec povećao efikasnost poslovanja i ostvario uštede primjenom IoT tehnologije Istaknuto

Plin Vrbovec povećao efikasnost poslovanja i ostvario uštede primjenom IoT tehnologije

Globalni rast cijena energenata i troškova poslovanja sve više u fokus stavlja razvoj novih tehnoloških rješenja kojima se može povećati učinkovitost energetskog sustava.

Tradicionalne tehnologije za mjerenje i prikupljanje podataka još uvijek zahtijevaju dosta manualnih aktivnosti, rad na terenu i više vremena, što je osobito izraženo kod distributivnog područja poput Vrbovca gdje se svakoga mjeseca obilazio velik broj kućanstava i poslovnih subjekata kako bi se očitala potrošnje plina pojedinih kućanstava.

Osim što tradicionalni sustav mjerenja i prikupljanja podataka Plinu Vrbovec oduzima vrijeme pa i novac, pandemija Covida 19 otežala je dostupnost mjerila za očitavanje, a dodatni je izazov oduvijek i točnost dobivenih podataka.

„Drago mi je da Grad Vrbovec i na primjeru očitanja plinskih brojila pokazuje kako, ne samo da prati trendove, već sudjeluje i u ovakvim pilot projektima. Na ovaj način Plin Vrbovec olakšava poslovanje i na jednostavan način dolazi do podataka iz teže dostupnih mjernih mjesta.“ izjavio je gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj.

Uz naprednu senzoriku i IoT mrežu podaci se prikupljaju na daljinu, a zatim se generiraju analize u gotovo realnom vremenu. Takvo je rješenje za pametno mjerenje i udaljeno očitanje stanja brojila za Plin Vrbovec realizirala A1 Hrvatska.

Cilj je bio izbjeći nepotpunu slika o potrošnji, smanjiti greške uz istodobnu preciznu informaciju o ukupnoj učinkovitosti sustava.

„Odlučili smo se na primjenu usluge daljinskog očitanja plina kako bismo na udaljenim i teško dostupnim mjestima, poput primjerice farmi, pojednostavili i ubrzali očitanje potrošnje plina te dobili točne i precizne podatke. Osim očitih prednosti ovakvih pametnih brojila, njihova primjena donijela nam je višestruke uštede od upravljanja točnom potrošnjom, preko sprječavanja malverzacija pa do kvalitetnije raspodjele zaposlenika“, objašnjava direktor Plina Vrbovec Mladen Octenjak.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next