Menu

Hrvatski IoT uređaj uniGluko pomaže oboljelima od dijabetesa i njihovim liječnicima Istaknuto

uniGluko tim (slijeva nadesno): prof. Ratko Magjarević,  Luka Celić,  Siniša Drobnjak,  Saša Cvetojević,  Sara Žulj, Tomo Stjepović,  Domagoj Materni, Goran Seketa, Dominik Džaja, izvor: uniGluko uniGluko tim (slijeva nadesno): prof. Ratko Magjarević, Luka Celić, Siniša Drobnjak, Saša Cvetojević, Sara Žulj, Tomo Stjepović, Domagoj Materni, Goran Seketa, Dominik Džaja, izvor: uniGluko

Internet of Things, IoT ili internet stvari je trenutno "hot" tema na globalnom IT tržištu. Tim tragom odlučili smo saznati što Hrvatsko tržište nudi u ovom inovativnom dijelu IT-a, te smo otkrili razvijeni specijalizirani sustav uniGluko koji služi za pomoć dijabetičarima, te njihovim liječnicima nudi "sustav za povezivanje sa svim glukometrima na Hrvatskom tržištu, što znači preko 36 različitih glukometra i 17 različitih proizvođača sa samo jednim uređajem te učitavanje podataka u jedinstvenu aplikaciju. Nema više razmišljanja ima li sve odgovarajuće programe, uređaje i kablove za povezivanje s glukometrima, što u praksi znači manje posla i brži rad za liječnike, te rad sa stvarnim izmjerenim podacima." rekao nam je CEO i jedan od izumitelja uniGluko-a Luka Celić

Uspjeh i zapaženost uniGluko-a nije došla "preko noći", nego se iza njega kriju mjeseci i godine ispunjeni radom i istraživanjem tehnologija u zdravstvu.

"Preteča uniGluko sustavu bila su dva odvojena sustava, web portal "dijabetesmonitor" i uređaj "Bajadera" za dijabetičare koje smo osmislili prof. Ratko Magjarević, prim. Manja Prašek, i tada mladi inženjeri Ivan Paladin, Darko Trogrlić i ja, te "eNjega", proizvod S.D. Informatike za njegu u kući. Pojavom pametnih telefona došao sam na ideju da umjesto zasebnog skupog uređaja iskoristimo mobitel kao komunikacijski uređaj te sam u narednih mjesec dana napravio prototip koji je prenosio podatke iz glukometra u mobitel. Zajedničkom razradom ideje s SD Informatikom koja ima dugogodišnje iskustvo u izradi aplikacija u zdravstvu, došli smo do zaključka kako bi takav uređaj mogao pomoći prvenstveno osobama sa šećernom bolesti u postizanju napretka u samokontroli terapije, kao i liječnicima koji u kraćem vremenu nego prije dobivaju pregledne podatke i mogu posvetiti više vremena za neposredan rad s pacijentom. Udružili smo snage kako bi izgradili ovaj inovativni sustav." otkriva Celić.

Njegovi su izumitelji unaprijed mislili na informatizaciju Hrvatskog liječničkog sustava, te je uniGluko projektiran kako bi bio kompatibilan s CEZIH sustavom (Centralnog informacijskog sustava zdravstva Republike Hrvatske), a uređaj je sada potpuno funkcionalan i koriste ga liječnici u Zagrebu i Karlovcu: u Kliničkim bolnicama Merkur, Sveučilišna Klinika Vuk Vrhovac i Dubrava, Opća bolnica Karlovac te u ordinacijama opće medicine dr. Došen i dr. Lazića, a Celić nam je rekao da upravo završavaju instalaciju u još tri medicinske ustanove.

Koliko je uniGluko koristan, potreban i gotov proizvod svjedoči i činjenica da se njemački startup inkubator hub:raum, jedan od najpoznatijih u Europi, zainteresirao za hrvatski proizvod i znanje. Obzirom da hub:raum spada pod Deutsche Telekom, logični je slijed bio suradnja Hrvatskog Telekoma i uniGluko-a, gdje im HT svojim iskustvom trenutno pomaže u pripremanju proizvoda za hrvatsko i strano tržište, te zajedno kreću u pilot sa 100 mobilnih korisnika.

Zbog potpisanih ugovora o povjerljivosti podataka, Celić nam nije mogao otkriti s kojim domaćim i stranim tvrtkama pregovaraju o budućoj suradnji, ali gledajući na dosadašnji proboj hrvatskih IoT uređaja u svijetu (Teddy The Guardian, BellaBeat, Vitastiq...), vjerujemo i da uniGluko očekuje sličan uspjeh. Opširniju priču o uniGluko-u, ali i mnoge druge detalje o internetu stvari, moći ćete pročitati u posebnom ljetnom dvobroju časopisa VIDI. 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next