Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 262
Menu

Država daje 1,4 milijarde kuna za inovacije i nove tehnologije

Država daje 1,4 milijarde kuna za inovacije i nove tehnologije

Na 3. Poduzetničkom forumu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u srijedu, 11. veljače su predstavljeni natječaji za financiranje inovacijskih programa u 2015. godini.

Forumu je prisustvovao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je naglasio da će se upravo za inovacije i nove tehnologije u periodu od 2014. do 2020. izdvojiti 1,4 milijarde kuna. 

„Imat ćemo nekoliko natječaja, stoga pozorno pratite najave Ministarstva poduzetništva i obrta te HAMAG-BICRO-a na Poduzetničkom forumu i sličnim događanjima. Prvi natječaj za inovativne poduzetnike vrijedan oko 230 milijuna kuna bit će raspisan već u narednih nekoliko mjeseci. Osobito sam ponosan što će sljedeći tjedan Vlada usvojiti i Poduzetnički impuls 2015. vrijedan više od 4 milijarde kuna“ istaknuo je Maras.

Ovom su prigodom najavljene i dodjele potpora za osam hrvatskih startup poduzetnika kojima će HAMAG-BICRO sufinancirati troškove sudjelovanja na međunarodnom sajmu CeBIT u Hannoveru od 16. do 20. ožujka 2015. godine. Javni poziv za ovo sufinanciranje je objavljen u četvrtak na službenim stranicama Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Za 2015. godinu su na Forumu predstavljeni natječaji inovacijskih programa ukupne vrijednosti 37 milijuna kuna. Od toga 23 milijuna kuna spada u Razvoj na znanju utemeljenih poduzeća  (RAZUM), a 14 milijuna kuna za Program III: Suradničko istraživanje i razvoj (IRCRO).

Svrha RAZUM-a je financirati inovativne tehnološke projekte s ciljem podizanja konkurentnosti domaćih poduzeća i proizvoda te podržati aktivnosti i istraživanja u mikro, malim i srednjim poduzećima. Program IRCRO želi potaknuti mala i srednja poduzeća na povećanje istraživačko-razvojnih aktivnosti kroz suradnju sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Javni pozivi za programe su objavljeni na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a. Sredstva za ove natječaje su osigurana u okviru Drugog projekta tehnologijskog razvoja Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (STP II).

Projekt STP II je posebno usmjeren na financiranje inovacija i razvijanje i unaprjeđivanje inovacijskog sustava u području malog i srednjeg poduzetništva. Na taj se način želi povećati broj projekata koji se mogu prijaviti u Europske strukturne i investicijske fondove.

„Upravo ovakve inicijative omogućuju malim tvrtkama, pogotovo startupima koji razvijaju nove tehnologije i inovacije,da dođu u direktan kontakt sa znanstveno-obrazovnim institucijama“ naglasio je prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti. 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next