Menu

Matija Kopić, Farmeron: „Planiramo dovesti HoC u svaku hrvatsku školu!“

Matija Kopić, Farmeron: „Planiramo dovesti HoC u svaku hrvatsku školu!“

Inicijativa "Hour of Code" dolazi originalno iz SAD-a, a pokrenuli su je poduzetnici i investitori Hadi i Ali Partovi. Vrlo brzo okupila je velik broj tvrtki i udruga koje se uključuju u kreiranje materijala, kao i promociju projekta u osnovnim i srednjim školama. Tako su kreirane radionice s kojima učenici mogu programirati popularne igre, kao što su Angry birds ili Frozen, i to koristeći jednostavne programske jezike te kroz igru i zabavu naučiti brojne programerske koncepte, kao što su procedure, petlje, debugiranje.... U 2013. godini sudjelovalo je 15 milijuna učenika koji su se, organizirano, diljem svijeta, uključili u sat kodiranja, da bi se  2014. godine taj broj popeo na blizu 92 milijuna. 

Inicijativa želi skrenuti pozornost na to da je informatika važan dio života u suvremenom društvu te da su osnovna znanja programiranja nešto što bi svaki član društva mogao i trebao svladati. To donekle podsjeća na projekt Jamiea Olivera, Foood revolution. Jednako kao što smo stvorili nezdrave navike u prehrani i prešli na brzu hranu, tako smo i računala počeli koristiti više za brzu zabavu i igru a zaboravili da možemo i sami stvoriti nešto kvalitetno i vrijedno, rekao nam je Davor Banović iz hrvatske HOC inicijative.

Udruga Osijek Software City uz podršku MSP ove je godine motivirala petnaestak osnovnih i nekoliko srednjih škola. Učenici, kao i nastavnici, oduševljeni su Satom kodiranja. Jedan od velikih promotora HOC inicijative je i Matija Kopić iz uspješne tvrtke Farmeron koji nam je rekao:

Po meni, projekt je izvrstan početak promicanja programerskih disciplina među najmlađima u Hrvatskoj a sa aktivnostima u okviru OSC-a nastavljamo i ove godine. Ambicije su velike - možda će mi Davor malo zamjeriti jer još uvijek nismo precizirali planove, no cilj nam je HoC ove godine dovesti u svaku hrvatsku školu!

Voditelj projekta Hour of Code u Hrvatskoj je Davor Banović, koji nam je pobliže približio planove za Osijek ali i Hrvatsku - Naš plan je uključiti i druge lokalne inicijative i udruge koje žele promovirati ovaj projekt te ga predstaviti još većem broju škola kako bi važnost informatičkog obrazovanja bila što uočljivija. Ove godine sudjelovali smo na godišnjem državnom skupu nastavnika i učitelja informatike Info@Edu – Informatika u obrazovanju IV - koji se održao od 7. do 9. siječnja u Trogiru. Na skupu smo brojnim nastavnicima i učiteljima ukazali na prednosti ovog projekta i ostvarili neke korisne kontakte.

Uočeno je da je 2013. godine, kada je projekt krenuo u Americi, u Hrvatskoj bilo uključeno tek nekoliko škola. U udruzi se već i prije razgovaralo o tome da se počne raditi sa školskim uzrastom, te se projekt Hour of Code učinio kao najbolji izbor zbog velike količine materijala prilagođenih svim uzrastima kao i zbog jednostavnog modela izvedbe. Davor Banović je istaknuo:

Krenuli smo u Osijeku direktno motivirati učitelje informatike u osnovnim školama koje osobno poznajemo. U to se uključilo nekoliko članova udruge, a imali smo i podršku Microsoft Student Partnera. Uspjeli smo u vrlo kratkom vremenu uspostaviti suradnju s petnaestak škola koje su u drugom tjednu u prosincu i održale Sat kodiranja. Velik broj škola imao je i po nekoliko skupina učenika iz viših i nižih razreda. Znamo da se radi i u ostatku Hrvatske te procjenjujemo da je 2014. godine u ovaj projekt bilo uključeno više od 1000 učenika.

fotografije: Tatjana Ivegeš-Wilhelm

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next