Menu

Budućnost na zglobu - platforma čiji uspjeh ovisi o developerima

Budućnost na zglobu - platforma čiji uspjeh ovisi o developerima

Predstavljanje Microsoft Banda krajem listopada označilo je ulazak i zadnje od ‘velike tri’ tehnološke tvrtke na tržište pametnih satova. U pitanju je velik rizik i veliko ulaganje, pogotovo jer je teško predvidjeti koliko tržište može postojati za nosivu elektroniku. Radi se o novoj platformi čiji puni potencijal tek treba otkriti.

Veliki dio potencijala vjerojatno leži u health i fitness aplikacijama, koje čine primarni fokus Microsoftove strategije - Band je predstavljen kao flagship uređaj Microsoft Health inicijative. Apple Watch također vrlo ozbiljno shvaća fitness aplikacije, no pokušava ponuditi i nove načine komunikacije - crtežima, prenošenjem dodira i kratkih glasovnih poruka.

Nova platforma predstavlja i veliku priliku za neovisne developere. Brojne postojeće aplikacije trebat će značajno preraditi ili napraviti posebnu verziju kako bi bile prilagođene manjim ekranima. Pravi potencijal, ipak, leži u aplikacijama koje su bez nosive elektronike bile nemoguće ili nepraktične. Mogu li developeri ponuditi potpuno nove proizvode za novu platformu?

Iduća godina bit će u većoj mjeri ispipavanje terena, i za proizvođače i za developere. Apple Watch još uvijek nije ni izašao dok pametni satovi drugih proizvođača još uvijek iskazuju ‘dječje bolesti’ - tek će sljedeća generacija pokazati prave mogućnosti takvih uređaja. S druge strane, pred developerima koji se odluče od samog početka uključiti u razvoj tržišta nove platforme nalazi se izazov otkrivanja potencijalnih ‘killer app-ova’ koji bi potaknuli veću potražnju za pametnim satovima.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg