Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Beč će postati prvi grad u Europi potpuno prekriven 5G mrežom Istaknuto

Beč će postati prvi grad u Europi potpuno prekriven 5G mrežom

Bečka gradska uprava najavila je da bi Beč uskoro trebao postati prvi grad u Europi koji će biti potpuno prekriven 5G mrežom.

Grad je za to osigurao paket subvencija u visini od 20 milijuna eura za razdoblje od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2022. Ovaj vremenski okvir, koji će znatno ubrzati ulaganja u izgradnju potrebne infrastrukture, omogućit će Beču da prije svih drugih gradova napravi značajan korak u smjeru 5G mreže. Svaki mobilni operater na području austrijske metropole dobit će po 27.500 eura za do 240 postrojenja odnosno 5.500 eura godišnje za razdoblje od pet godina.

„Za Beč kao najbolji grad za život na svijetu ključna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže putem optičke tehnologije mobilna je telefonija jedan od glavnih preduvjeta za izvanredno mjesto za život i suvremeno gospodarsko središte. 5G je najnovija generacija mobilnih mreža, a mobilni internet postaje sve važniji. To primjećujemo i sada u ovoj krizi − od rada od kuće do online nastave. Zato smo odlučili uložiti 20 milijuna eura u brzu i sveobuhvatnu uspostavu 5G mreže u Beču“, rekao je Peter Hanke, član bečkog gradskog poglavarstva za financije i digitalizaciju.

U Beču već postoji oko 60 lokacija prekrivenih 5G mrežom. Radi daljnjeg širenja mreže novi će financijski paket Grada Beča biti važan doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti.
No u Beču se ne raspravlja samo o potrebnoj 5G infrastrukturi, već i o praktičnim koristima ove nove tehnologije. Tako su u sklopu natjecanja „5G Vienna Use Case Challenge“ nagrađeni perspektivni 5G projekti o primjeni proširene stvarnosti („Augmented Reality“) u virtualnom učenju, telemedicinskom liječenju rana, povećanju prometne sigurnosti na raskrižjima te primjeni dronova u vatrogastvu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next