Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HAKOM odgađa prelazak na novi sustav emitiranja TV signala DVB-T2/HEVC Istaknuto

HAKOM odgađa prelazak na novi sustav emitiranja TV signala DVB-T2/HEVC

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusom odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci.

Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska, koji neće biti prije kraja studenoga ili početka prosinca 2020. O točnom novom datumu prelaska javnost će biti pravovremeno obaviještena, a Vijeće HAKOM-a će u međuvremenu donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima.

Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u ovom trenutku je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak sa DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next