Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Završio prvi ciklus clean tech akceleratora EIT Climate-KIC s naših šest startupova Istaknuto

Završio prvi ciklus clean tech akceleratora EIT Climate-KIC s naših šest startupova

Zagrebački ZICER provodi program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, a od travnja do rujana se Climate-KIC akcelerator implementirao u 12 europskih država. Na Demo Day događanju mogli smo upoznati startup tvrtke sudionice ovog akceleracijskog programa i lijepo je bilo vidjeti šest inovativnih ideja vezanih uz očuvanje okoliša.

thumbnail 20190926 115501
Dejan Strbad, CTO Ascalia

 

Dejan Strbad iz Ascalie predstavio je hardverski i softverski proizvod koji omogućuje na starijim industrijskim postrojenjima osuvremenjivanje i ulazak u Industriju 4.0.

„Naša hardverska jedinica je custom made embedded ARM. Imamo modul za machine learning koji je baziran na Tensor Flow processing unitu, imamo komunikacijski modul koji pokriva industrijske protokole od Modbusa do novijih Sigfox, Lora i sl. Treba napomenuti da je sav hardver i softver zaštićen, na hardverskom nivou nema mogućnosti mijenjanja i diranja stvari, a softver je sav potpisan i ne može se vrtjeti nepotpisani softver, a komunikacija je enkriptirana.“- rekao nam je Dejan Strbad. Njihov sustav inače očitava sve parametre i vrši optimizaciju od unosa u ERP, preko samog postrojenja do isporuke, pri čemu se mogu ostvariti značajne uštede u proizvodnom procesu.

thumbnail 20190926 112023

Osim Ascalie, vrlo zanimljivi su bili i ostali projekti predstavljeni na Demo Dayu. Makabi je razvio pametnu kapsulu namijenjenu unutrašnjim farmama koja omogućuje razvoj biljaka s većim udjelom klorofila i slične stvari.

Miret je tvrtka koja se bavi obućom, koja je za razliku od standardne obuće u kojoj se koriste guma, koža i ostali materijali koji su ili proizvedeni od nafte ili kontaminirani kroz proces proizvodnje, u potpunosti ekološki.

Naval Hydro CFD je sustav koji ima cilj smanjivanja potrošnje goriva u velikim trgovačkim brodovima. Njihovi izračuni i savjeti mogu pomoći pri projektiranju broda, kao i starijim brodovima kako da optimiziraju potrošnju goriva. Sredstava iz akceleracijskog programa utrošili su u marketinške aktivnosti i došli do kontakata s velikim igračima u brodarskom biznisu.

Mateo Cahun iz Urban Oasis predstavio je inteligentan aeroponski IoT urbani vrt koji omogućuje optimalni rast biljaka te regulacijom mikroklime i nutrijenata postiže se dvostruko veći rast i korištenje 50% manje vode.

Posljednji projekt bio je WePark koji u realnom vremenu pokazuje slobodna parkirna mjesta i ima mogućnost rezervacije do 3 sata unaprijed. Radi se o sustavu dijeljenja parkirnih mjesta i već sada postoji stotinjak takvih mjesta u Zagrebu koja možete isprobati ako skinete besplatnu aplikaciju.

thumbnail 20190926 114218

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next