Biz Tech web portal powered by vidi logo2

JobFair Meetup: Veliko zanimanje za tehnologije i kulturu u tvrtkama Istaknuto

JobFair Meetup: Veliko zanimanje za tehnologije i kulturu u tvrtkama

Ove godine studenti su i dalje, iako u nešto izmijenjenom obliku, imali priliku poslušati poslodavce na JobFair Meetupu, koji je zamijenio iznimno popularni event Job Fair.

S mladim studentima i hrvatskim tech poslodavcima družili smo se neposredno kroz nagradnu igru u kojoj smo najbolja pitanja za poslodavce nagradili partnerskim AOC C27G1 gaming monitorom s brzinom osvježavanja ekrana od 144 Hz. Bili smo tamo i neposredno kako bismo uhvatili atmosferu neobičnog sajma poslova u popularnom KSET-u.

Malo drugačije

Prijava dolaska preko interneta, provjeravanje temperature na ulazu, obavezna dezinfekcija ruku te nošenje maske tijekom predavanja, predavanja s ograničenim brojem sudionika... Ovo nimalo ne podsjeća na stare dane sajma Job Fair, žamor na hodnicima i gužvu pri stotinjak štandova domaćih i međunarodnih IT tvrtki koje su došle headhuntati novopečene diplomce i ostale studente željne prakse.

20201023 job fair 2020 trikoder d katarina pavic 12

Ali nakon što je Job Fair odgođen zbog epidemije koronavirusa, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Klub studenata elektrotehnike (KSET), Centar karijera FER-a te Savez studenata FER-a (SS FER) – organizatori sajma – morali su se prilagoditi novim okolnostima. Osmislili su novi format događanja – JobFair Meetup – osvježen online programom predavanja te usredotočen na domaće tvrtke, uz, naravno, osigurano pridržavanje mjera protiv širenja koronavirusa za offline zbivanja.

Infinum 1

„Događaji na FER-u poput Job Faira su izvrsna prilika za studente da se direktno upoznaju s predstavnicima poduzeća i da stupe u direktan kontakt na dobro poznatim lokacijama, tako da smo nakon otkazivanja Job Faira u 5. mjesecu odlučili da ćemo ipak organizirati događaj u skladu sa svim trenutnim mjerama. Osmislili smo manji događaj, koji će dovesti poduzeća na FER i u KSET, a s druge strane dati studentima priliku da možda u nekoj manjoj mjeri, ali svejedno na poznatim lokacijama, upoznaju poduzeća“, objasnila je pozadinu organizacije Nikolina Relić, stručna suradnica u Centru karijera FER-a i jedna od organizatorica JobFair Meetupa.

20201022 croatia osiguranjed viktor katalenic 12

Tvrtke su se predstavile kroz 11 hands-on radionica, koje su se održavale isključivo offline u učionici na FER-u, te 30 predavanja, četiri panel rasprave i jedan „hot talk“, koji su se održavali u KSET-u te istovremeno streamali preko YouTube profila Job Fair, gdje trenutno možete naći njihove snimke. S druge strane, studenti su se također mogli predstaviti poslodavcima prijavom u bazu životopisa.

Ars Futura 13

Tijekom prvog dana u tematskoj cjelini Automation, Radiocommunications, Energy sudjelovali su CETITEC, Montelektro, DOK-ING, HOPS, Končar GIM, Končar KET, Maxtena i Rimac Automobili.

Drugi se dan održala cjelina Big Data, Computer Vision, Network & Security, na kojoj su se studentima predstavili CROZ, Megatrend poslovna rješenja, Memgraph, Microblink, Mireo, Nanobit, Photomath i RealNetworks, a treći dan su u cjelini Embedded & Automotive nastupili CETITEC, Gideon Brothers, GlobalLogic, Greyp Bikes, Medtronic, Netgen, Omega software i Xylon.

20201022 job fair d maja magdalenic 12

Četvrti je dan bio rezerviran za cjelinu ICT, pa su svoja iskustva i projekte sa studentima podijelili Atos, Axilis, Croatia osiguranje, DataBox, Ekobit, Inceptum, KING ICT, Koios, SofaScore i Vertiv, dok su peti i posljednji dan cjelinu Mobile & Web Applications zastupali Ars Futura, Bornfight, Comsysto Reply, FIVE, Infinum, minus5, Undabot i Trikoder.

20201023 work from home d marko pacadi 13

Program je ponudio dobar omjer sadržaja, s jedne strane, već standardnih IT tema poput razvoja mobilnih aplikacija te tehnologija koje polako ulaze u našu svakodnevicu, kao što je razvoj umjetne inteligencije, autonomnih sustava i embedded sistema, s druge strane.

Pogled iz studentske perspektive

Odličan uvid u ono što zanima studente dobili smo kroz naš nagradni natječaj. Studentska pitanja za tvrtke bila su iznimno zanimljiva. Puno su pažnje studenata privukle tvrtke koje se bave autonomnim sustavima vožnje ili upravljanja, pa su Gideon Brothers, Xylon i Globallogic dobili vrlo konkretna pitanja povezana s tehnologijama i ograničenjima takvih sustava.
Predstavnika tvrtke FIVE, studenti koji se bave developmentom zasuli su pitanjima o razvoju Android aplikacija u Kotlinu. Specifičnosti oko razvoja softvera zanimale su studente i nakon predstavljanja Infinuma te Undabota.
Bornfight je među studentima, pa i našim nagrađenima izazvao dosta pažnje zbog kulture organizacije u kojoj su sve plaće javne.

VIDI je u suradnji s JobFair Meetupom organizirao nagradni natječaj u kojemu je poticao studente da postavljaju zanimljiva i intrigantna pitanja budućim poslodavcima, a najbolje je svaki dan nagradio odličnim gejmerskim AOC 27-inčnim monitorom i, naravno, godišnjom pretplatom na VIDI.

Dobitnici nagrada JobFER 6

 

Među nagrađenim pitanjima kroz tri dana monitore su osvojila pitanja:
- Zanima me ovo, pošto ste jako multidisciplinarna kompanija, iz vašeg iskustva, inženjeri kojeg područja vam najviše fale i iz kojeg područja vam je inženjere najteže dobiti? (Gideon Brothers)
Ovo pitanje postavio je Ivan Pavlak, student završne godine FER-a, smjer automatika. Njega smo pitali što mu je najvažnije kod budućih poslodavaca.
Bitno mi je da radim ono što me zanima. Druga stvar, ako je to nešto zahtjevno, kreativno i novo, onda pokušavam birati tamo gdje ću dobiti neko mentorstvo i treće je plaća.
Pitali smo Ivana i koliko mu se čini da u Hrvatskoj ima kvalitetnih poslodavaca u smislu tehnologija i projekata na kojima možete raditi?
Mislim da u Hrvatskoj ima dosta, naročito za Machine Learning smjerove, ali vidim sve više i Rimac i Gideon, ovaj moj smjer robotika se počeo dizati. Mislim da još uvijek najviše prilika ima za računarce, ali u globalu mislim da ima puno prilika i mogućnosti – rekao je Ivan i nadodao koje su najvrijednije vještine s fakulteta – Meni osobno je najbitnije i najvažnije da sam dobio jedan dobar background u matematici, onim osnovnim stvarima koje je jako teško naučiti preko interneta.

Bruno Kirša, student s VSITE-a, dobio je nagradu za ovo pitanje koje je postavio King ICT-ju:
- Nije li zapravo zadaća project managera da obavlja interakciju između klijenta i vas kao developerske firme? Kad ste na poziciji na projektu kao lead developer, osjećate li se kao mentor ili samo gledate svakome podijeliti njegovu zadaću koju treba napraviti ili vi i uskačete kao pomoć radi višeg cilja? Koju poziciju preferirate pri developmentu i zašto?
Bruni su najvažniji kod poslodavaca uvjeti rada i plaća. O kvaliteti poslodavaca rekao je:
- Mislim da ima dosta puno kvalitetnih poslodavaca. Što se tiče tehnologija, u IT branši ću reći da ima stvarno dosta toga, a za sve ostale ću reći da je jako teško.

Posljednja nagrađena bila je Adrijana Sladoljev, koja je završila Turistički management, ali i tečaj web developmenta. AOC monitor i pretplatu na Vidi dobila je za pitanje usmjereno Bornfightu.
- Koliko su transparentno vama u Bornfightu vidljivo objavljene plaće? Drugo, pri odabiru kandidata gledate li kulturološki feed prije iskustva ili isključivo samo koliko iskustva ima i koliko je relevantno?
Adrijana ima jasnu viziju oko toga što joj je najvažnije kod budućeg poslodavca: „Meni je osobno bitan odnos prema radniku, radna kultura organizacije. Ne mora biti poznata tvrtka, ni da se zna za njihovu kulturu kao kod Bornfighta i Degordiana. Njih sam išla slušati jer mi se sviđa njihova radna kultura, koliko im je bitan njihov privatni život. Bitno je da je organizaciji stalo i da je odabir kandidata stroži i da ne može baš svatko raditi“

Networking blokovi

U pauzama između predavanja i panela organizatori su smjestili 21 networking blok za firme koje su se netom predstavile putem predavanja. Organizatori su se zaista potrudili prenijeti barem mali dio atmosfere prijateljskog druženja s poslodavcima s prijašnjih Job Fair sajmova s networking pauzama, na kojima su predstavnici firmi ostali razgovarati sa studentima nakon radionica i predavanja te odgovarati na sva njihova pitanja.
„Na Job Fair Meetup sam došao prvenstveno kako bih upoznao nove ljude i stvorio nova iskustva, što se tiče povezanosti našeg faksa s nekim poslovima kojima se želim baviti. Smatram da je [Job Fair Meetup] odlična prilika da studenti nađu posao te da vide koliko se znanja s faksa direktno prenosi na njihov posao, što poslodavci zahtijevaju da mi znamo, a što će nadopuniti svojim mentorstvom i svojim poslom“, dao nam je dojmove iz studentske perspektive Ivan Žugaj, koji trenutno pohađa treću godinu FER-a te ga zanima područje embedded sistema.

Vruća stolica za kraj tjedna

Tvrtke su na predavanjima većinom predstavljale što i kako rade, pa je monotoniju koncepta (ali ne i sadržaja) zadnjeg dana Job Fair Meetupa dobro razbio „hot talk“ s partnerom i suosnivačem agencije FIVE Lukom Abrusom.

Hot Talk 14

Naime, Abrus je odgovarao na širok raspon pitanja iz privatnog i poslovnog života, ali je nakon svakog odgovora morao pojesti malo ljutog umaka. Zanimljiv odgovor dao je nakon što su ga pitali kako bi razvio neku svoju ideju za startup:
„Prva stvar koju bih radio je gradio tim. Ideja mi je sekundarna stvar. Naučio sam da su mi jako važni ljudi s kojima radim. Da imam ne znam kakvu ideju, tražio bih ekipu s kojom bih to volio raditi i s kojom bih volio provesti sljedećih 5-10 godina na tome. Zatim bih išao tražiti kupce. Ne bih ništa programirao, niti razvijao, nego bih išao prvo prodavati ideju: naći klijente, naći kupce, razgovarati s njima. Probao bih to zarolati prije nego išta napravim oko toga ili išta uložim u razvoj nečega“, rekao je Abrus.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next