Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Održano JobFair Meetup događanje koje je čitav tjedan spajalo poslodavce i studente Istaknuto

Održano JobFair Meetup događanje koje je čitav tjedan spajalo poslodavce i studente

Job Fair Meetup nastavio je praksu offline povezivanja studenata i poslodavaca, unatoč novom valu epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Prijava dolaska preko interneta, provjeravanje temperature na ulazu, obavezna dezinfekcija ruku te nošenje maske tijekom predavanja, predavanja s ograničenim brojem sudionika... Ovo nimalo ne podsjeća na stare dane sajma Job Fair, žamor na hodnicima i gužvu pri stotinjak štandova domaćih i međunarodnih IT tvrtki, koje su došle headhuntati novopečene diplomce i ostale studente željne prakse. Ali nakon što je Job Fair odgođen radi epidemije koronavirusa, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Klub studenata elektrotehnike (KSET), Centar karijera FER-a te Savez Studenta FER-a (SS FER), organizatori sajma, morali su se prilagoditi novim okolnostima. Osmislili su novi format događanja - Job Fair Meetup - osvježen online programom predavanja te fokusiran na domaće tvrtke, uz naravno, osigurano pridržavanje mjera protiv širenja koronavirusa za offline zbivanja.

1

"Događaji na FER-u poput Job Faira su izvrsna prilika za studente da se direktno upoznaju s predstavnicima poduzeća i da stupe u direktan kontakt na dobro poznatim lokacijama tako da smo nakon otkazivanja Job Faira u 5. mjesecu odlučili da ćemo ipak organizirati događaj u skladu sa svim trenutnim mjerama. Osmislili smo manji događaj, koji će dovesti poduzeća na FER i u KSET, a s druge strane, dati studentima priliku da možda u nekoj manjoj mjeri, ali svejedno na poznatim lokacijama, upoznaju poduzeća", objasnila je pozadinu organizacije Nikolina Relić, stručna suradnica u Centru karijera FER-a i jedna od organizatorica Job Fair Meetupa.

Predstavljanja tvrtki

Tvrtke su se predstavile kroz 11 hands-on radionica, koje su se održavale isključivo offline u učionici na FER-u, te 30 predavanja, četiri panel rasprave i jednog "hot talka", koji su se održavali u KSET-u te istovremeno streamali preko YouTube profila Job Fair, gdje trenutno možete pronaći njihove snimke. S druge strane, studenti su se također mogli predstaviti poslodavcima prijavom u bazu životopisa.

1 1

Tijekom prvog dana u tematskoj cjelini Automation, Radiocommunications, Energy, sudjelovali su CETITEC, Montelektro, DOK-ING, HOPS, Končar GIM, Končar KET, Maxtena i Rimac Automobili.
Drugi dan se održala cjelina Big Data, Computer Vision, Network & Security, na kojoj su se studentima predstavili CROZ, Megatrend poslovna rješenja, Memgraph, Microblink, Mireo, Nanobit, Photomath i RealNetworks, a treći dan su u cjelini Embedded & Automotive nastupili CETITEC, Gideon Brothers, GlobalLogic, Greyp Bikes, Medtronic, Netgen, Omega software i Xylon.

 

5

Četvrti je dan bio rezerviran za cjelinu ICT, pa su svoja iskustva i projekte sa studentima podijelili Atos, Axilis, Croatia osiguranje, DataBox, Ekobit, Inceptum, KING ICT, Koios, SofaScore i Vertiv, dok su peti i posljednji dan cjelinu Mobile & Web Applications zastupali Ars Futura, Bornfight, Comsysto Reply, FIVE, Infinum, minus5, Undabot i Trikoder.
Program je ponudio dobar omjer sadržaja s jedne strane već standardnih IT tema poput razvoja mobilnih aplikacija, te tehnologija koje polako ulaze u našu svakodnevicu, kao što su razvoj umjetne inteligencije, autonomnih sustava i embedded sistema, s druge strane.

Vruća stolica za kraj tjedna

Tvrtke su na predavanjima većinom predstavljale što i kako rade, pa je monotoniju koncepta (ali ne i sadržaja) zadnjeg dana Job Fair Meetupa dobro razbio "hot talk" s partnerom i suosnivačem agencije FIVE Lukom Abrusom. Naime, Abrus je odgovarao na široki raspon pitanja iz privatnog i poslovnog života, ali je nakon svakog odgovora morao pojesti malo ljutog umaka. Zanimljiv odgovor dao je nakon što su ga pitali kako bi razvio neku svoju ideju za startup.

4

"Prva stvar koju bih radio je gradio tim. Ideja mi je sekundarna stvar. Naučio sam da mi su mi jako važni ljudi s kojima radim. Da imam ne znam kakvu ideju, tražio bih ekipu s kojom bih to volio raditi i s kojom bih volio provesti sljedećih 5-10 godina na tome. Zatim bih išao tražiti kupce. Ne bih ništa programirao, niti razvijao, nego bih išao prvo prodavati ideju: naći klijente, naći kupce, razgovarati s njima. Probao bih to zarolati prije nego išta napravim oko toga ili išta uložim u razvoj nečega", rekao je Abrus.

Networking blokovi

U pauzama između predavanja i panela, organizatori su smjestili 21 networking bloka za firme koje su se netom predstavile putem predavanja. Organizatori su se zaista potrudili prenijeti barem mali dio atmosfere prijateljskog druženja s poslodavcima s prijašnjih Job Fair sajmova s networking pauzama, na kojima su predstavnici firmi ostali pričati sa studentima nakon radionica i predavanja te odgovarati na sva njihova pitanja.
"Na Job Fair Meetup sam došao prvenstveno kako bi upoznao nove ljude i stvorio nova iskustva, što se tiče povezanosti našeg faksa s nekim poslovima kojima se želim baviti. Smatram da je [Job Fair Meetup] odlična prilika da studenti nađu posao te da vide koliko se znanja sa faksa direktno prenosi na njihov posao, što poslodavci zahtjevaju da mi znamo, a što će nadopuniti sa svojim mentorstvom i svojim poslom", dao nam je dojmove iz studentske perspektive Ivan Žugaj, koji trenutno pohađa treću godina FER-a te ga zanima područje embedded sistema.

OTVOR 2

VIDI nagradio najbolja pitanja studenata

VIDI je u suradnji s JobFair Meetupom organizirao nagradni natječaj u kojemu je poticao studente da postavljaju zanimljiva i intrigantna pitanja budućim poslodavcima, a najbolje je svaki dan nagradio odličnim gejmerskim AOC 27-inčnim monitorom i, naravno, godišnjom pretplatom na VIDI.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next