Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Njemački sud odlučio: AdBlock i blokiranje reklama su legalni Istaknuto

Ilustracija Ilustracija

Njemački sud u Hamburgu je odbacio tužbu izdavača Zeit Online and Handelsblatta protiv Eyeoa, tvrtke vlasnice najpopularnijeg softvera za blokiranje online reklama na svijetu AdBlock Plusa. Isti su naime tvrdili da im 144 milijuna AdBlock korisnika diljem svijeta kvari poslovanje i smanjuje prihode te su tražilli povlačenje ovog inače besplatnog programa s tržišta. 

Ova je presuda važna jer bi mogla zagorčati život oglašavačkim divovima kao što su Google i Microsoft. Naime, već mjesecima postoje indikacije da su te tvrtke razmatrale slične tužbe na nadležnim sudovima, no Nijemci su ovom odlukom postavili presedan koji niti jedno sudsko tijelo na svijetu neće moći u potpunosti ignorirati.

Iz Eyeoa poručuju kako su zadovoljni presudom koju opisuju kao "pobjedu svakog korisnika interneta". Dodaju i kako cilj AdBlock Plusa nije kompletna eliminacija reklama, već eliminacija iritantnih reklama koje narušavaju korisničko iskustvo. Pozvali su sve oglašivače da umjesto protiv njih rade s njima, dok su iz Zeit Onlinea i Handelsblatta rekli da će se dalje nastaviti sudski boriti protiv blokiranja njihovih reklama.

Na službenoj su stranici AdBlocka izjavili da sada, nakon što je odlučeno u njihovu korist, žele s kreatorima sadržaja "zajedno stvoriti nove oblike reklama koje ne smetaju korisnike, nego im koriste; idemo zajedno pronaći način da stvorimo bolje reklame; idemo se dalje razvijati kako bi stvorili koristan i održiv internetski ekosustav za sve njegove korisnike".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next