Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Yahoo pod Verizonom ostaje Yahoo, za sada Istaknuto

Yahoo pod Verizonom ostaje Yahoo, za sada

Kao što smo ranije već pisali, Verizon kupuje "jezgru" Yahoo-ovog poslovanja, što uključuje tražilicu, e-mail, oglašavanje i medijsko poslovanje. Iz akvizicije ostaju isključeni udio od 15% u kineskoj tvrtci Alibaba i udio od 35% u odvojenoj tvrtci Yahoo Japan. Isključeni su i Yahoo-ovi patenti. Jezgra Yahooa pod Verizonom zadržava svoje opće poznato ime, a novo ime uzima samo preostali dio kompanije, koji ostaje izvan Verizona.

To je ono što se može zaključiti čitajući službene dokumente i relevantne vijesti na Yahoo Finance (1) (2). Preostali dio kompanije, koji ostaje neovisan o Verizonu, pretvara se u investicijsko poduzeće, preuzima ime Altaba i zadržava u svome vlasništvu spomenute udjele u Alibabi i Yahoo Japanu kao temelj za svoje daljnje poslovanje. Još je uvijek neizvjesno zadržava li Altaba i Yahoo patente ili će i njih odvojeno prodati.

U svakom slučaju, dosadašnja direktorica tvrtke Marissa Mayer po obavljenoj transakciji napušta Upravni odbor dosadašnjeg Yahooa, buduće Altabe, zajedno s još petero članova. Koja će biti njihova uloga u budućem sastavu Verizona ili Altabe još uvijek nije poznato.

Što se tiče tražilice, mejla, oglašavanja i medija, oni će pod Verizonom za sada zadržati ime Yahoo, no Verizon je izrazio i namjeru sjedinjavanja Yahooa i AOL-a, kojeg već posjeduje, u jednu grupu unutar Verizona. Što će se tada dogoditi s ova dva brenda ovaj čas je nemoguće sa sigurnošću utvrditi.

Trenutno je zapravo neizvjesna uopće i kupovina jezgre Yahooa od strane Verizona, koji želi preispitati uvjete transakcije nakon nedavnog velikog hackerskog napada na Yahoo.

U svakom slučaju, jasno je da svjedočimo neobično teškom raspadu nekadašnjeg tehnološkog diva, koji je, slično Googleu danas, svojevremeno bio sinonim za pretraživanje weba.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next