Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AMD predstavio nov brend high-end procesora -- Ryzen (VIDEO) Istaknuto

AMD predstavio nov brend high-end procesora -- Ryzen (VIDEO)

Prema očekivanjima i najavama, AMD je u Austinu u Teksasu, SAD, održao svoje događanje New Horizon, gdje je otkrio nove detalje i demonstrirao svoje nove desktop procesore visokih performansi koji dolaze na Zen arhitekturi (kodno ime Summit Ridge) uoči lansiranja koje će uslijediti u prvom kvartalu 2017. godine, a namijenjeni su AMD-ovoj platformi AM4.

Voditelj događanja je bio poznati gaming novinar Geoff Keighley, a glavna "domaćica" Lisa Su, direktorica i CEO AMD-a, dok su u prezentacijama sudjelovali AMD-ovi stručnjaci James Prior, Michael Paclivich i mnogi drugi, koji su osim na pozornici, moć novih procesora demonstrirali i u "demo sobi", gdje su bile složene konfiguracije računala opremljenih novim CPU-ima, koja su služila za demonstraciju procesora u VR okruženju, gamingu, te dakako izvođenju benchmarka.

AMD je tom prigodom predstavio brand pod nazivom Ryzen, koji će sadržavati sve procesore temeljene na Zen arhitekturi za stolna i prijenosna računala, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga, AMD je predstavio SenseMI, set tehnologija ugrađenih u AMD Ryzen procesor, koje, kako kažu, donose napredak u arhitekturi, platformi, učinkovitosti i tehnologiji procesiranja, čime mogu zadovoljiti sve potrebe korisnika iz domene gamera i PC entuzijasta.

Također navode da je SenseMI tehnologija ključni čimbenik koji donosi povećanje od 40 posto u operacijama po jedinici vremena (operations per clock), a sastoji se od komponenti pod nazivom Pure Power, Precision Boost, XFR (Extended Frequency Range) i Neural Net Prediction.

Naravno, sve okupljene najviše je zanimalo kako se Zen (Ryzen) s 8 jezgri, 16 dretvi i taktom od 3,5 GHz nosi s Intelovim Core procesorima zadnje generacije, budući je AMD već dugo najavljivao da će se novi CPU-i ravnopravno boriti s njima high-end segmentu, što im nije uspijevalo već duži niz godina.

Geoff Keighley i ekipa su stoga predstavili procesor kroz niz demoa, iz kojih se pokazalo da u renderiranju Blenderom i Handbrakeom, te u demoima video transkodiranja novi CPU nadmašuje Intel Core i7 6900K, koji također ima 8 jezgri i 16 dretvi i to u mnogim kompleksnim zadaćama. Core i7 6900K s 140-vatnim TDP-om je radio na deklariranoj brzini, a Ryzen s 95-vatnim TDP-om se više nego uspješno nosio s njim na 3,4 GHz bez boostanja.

AMD ZEN Smart Prefetch VIDIClanakVelika

Pored toga, Ryzen je nadmašio Intelov procesor po frameratovima (broju sličica u sekundi) pri igranju Battlefielda 1 na 4K razlučivosti, pri čemu su oba procesora bila u konfiguracijama s Nvidia Titan X grafičkim karticama.

Osim svega toga, AMD je po prvi puta uživo demonstirao i nadolazeću Vega GPU arhitekturu uz pomoć Ryzena, igranjem naslova Star Wars Battlefront: Rogue One na 4K razlučivosti s glatkim i visokim framerateom.

Za sada još nisu poznate cijene novih AMD-ovih procesora, ali ako će biti niže od Intelovih, onda možemo reći da se AMD doista vraća u sedlo u visokom stilu.

Naravno, prije bilo kakve euforije ili čupanja kose, fanovi AMD-a i Intela trebaju pričekati detaljne usporedne testove u našem Vidilabu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next