Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Canonical planira prekid podrške za 32-bit desktop do Ubuntu 18.10 Istaknuto

Canonical planira prekid podrške za 32-bit desktop do Ubuntu 18.10

Canonicalov softverski inženjer Dimitri John Ledkov iznio je na mejling listi za razvoj Ubuntua, najpopularnije distribucije GNU/Linuxa, prijedlog plana za postepeno ukidanje podrške za 32-bit i386 arhitekturu. Canonical je tvrtka koja stoji iz distribucije.

Već je u Canonicalu i u Ubuntu zajednici bilo govora o takvom potezu, ali dosad je odgađan zbog tehničkih problema koje on povlači, uključujući podršku za softver koji je još uvijek isključivo 32-bit (npr. Skype), ali se kao takav svejedno koristi i na standardnom 64-bit Ubuntu i drugim distribucijama.

Ledkov objašnjava da podržavanje starije platforme nije bez troška u trudu, vremenu, serverskom prostoru i mrežnoj propusnosti. Stoga se predlaže plan postepenog ukidanja podrške za 32-bit arhitekturu koji bi počeo od Ubuntu 16.10, u listopadu ove godine, do sljedeće LTS (Long Term Support) verzije – 18.04, koja bi trebala izaći u travnju 2018.

Prema predloženom planu, Ubuntu 16.10 bi u listopadu trebao izaći bez 32-bit ISO slika za desktop i server, ali 32-bit softverski repozitoriji će ostati aktivni i podržani, kao i netboot installer i cloud slike. Ista bi situacija trebala biti i s verzijama 17.04 i 17.10. Ubuntu 18.04 LTS bi trebao izaći još i bez 32-bit kernela, netboot installera ni cloud slika. I konačno, od Ubuntu 18.10 nadalje, trebala bi u potpunosti iščeznuti podrška za 32-bit PC. U slučaju nužde, korisnici bi i dalje mogli koristiti stare 32-bit aplikacije koristeći Snap pakete, kontejnere ili virtualne strojeve.

Ostaje pitanje kako će se ovi planovi odraziti npr. na Lubuntu, varijaciju Ubuntua koja je upravo namijenjena starim strojevima, koji su još uvijek često 32-bit. Prelazak na Ubuntuov upstream – Debian, izgleda da također neće biti opcija, pošto se čini da i u Debianu razmatraju odustajanje od 32-bit arhitekture od Debiana 9 nadalje. Očito je da 32-bit računarstvo pomalo odlazi u povijest.

Izvor: Softpedia

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next