Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U Opatiji održan Kongres menadžera 2024. Istaknuto

U Opatiji održan Kongres menadžera 2024.

U organizaciji udruge CROMA, održan je dvodnevni Kongres menadžera 2024. pod nazivom "Ljudi, tehnologija i budućnost poslovanja". Događaj je okupio preko 300 vodećih menadžera i stručnjaka iz poslovnog sektora iz Hrvatske i regije te predstavnike medija i javnih institucija. Kroz dinamične panel rasprave i predavanja sudionici su razmatrali ključne izazove i prilike koje oblikuju poslovni svijet današnjice i budućnosti.

Na otvorenju Kongresa predsjednica Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika HUM - CROMA-e, Ana Soldo istaknula je da umjetna inteligencija sve više utječe na svakodnevne zadatke lidera te naglasila da je njihova uloga vrlo važna za budućnost poslovanja.

Mislim da svijet i korporacije danas više nego ikada vape za liderima koji žive ono što govore, iza čijeg imena stoje djela koja ih čine uzorima, koji su spremni riskirati i otvarati vrata novim mogućnostima, koji se ne boje i spremni su prihvaćati različitosti, ali bez sukoba, mijenjati sebe i svijet oko sebe – dodala je Soldo.

Posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić istaknuo je da su trenutna vremena povoljna jer potiču na promišljanje te da su upravo lideri ti koji predvode posvećenost boljoj budućnosti.

Zanimljive teme i stručni paneli

Glavni fokus bio je na promjenama i izazovima koje će oblikovati poslovanje u sljedećim desetljećima. Ljudi, tehnologija i održivost važan su dio formule za uspjeh. Kongres je započeo panelom Lideri nove generacije na kojem su Menadžeri godine 2023. kao lideri budućnosti istaknuli kako su prevladali izazovna vremena, razvili uspješne poslovne strategije i prigrlili promjene. Panelisti su se složili da je strateški pristup važan kada su nestabilna i neizvjesna vremena u pitanju, ali da je jednako važna i revizija strategije, balans i fleksibilnost. Panel Poduzetnici - pokretači hrvatskoga gospodarstva donio je razmišljanja i iskustva hrvatskih poduzetnika o ulozi poduzetništva i inovacija, transformaciji, načinu vođenja obiteljskih tvrtki, smjeni generacija i profesionalnom vodstvu. Na panelu je istaknuta važnost profesionalizacije menadžmenta koja uključuje edukacije i iskustvo menadžera.

Na panelu Gen Z – generacijski jaz ili most čuli smo mišljenja GEN Z lidera iz prve ruke. Saznali smo njihove uvide u to kako posluje generacija Z. Što vidi kao glavni izazov kada je vodstvo u pitanju, koje su osnovne razlike među generacijama i kako ih možemo prevladati. Istaknuta je važnost otvorene komunikacije, a jaz među generacijama je potrebno smanjiti promjenom radne etike.

Na panelu Hrvatski biznis modeli koji ne poznaju granice okupili su se hrvatski lideri i predsjednici Uprava vodećih svjetskih kompanija. Ova moćna i iskusna skupina menadžera otkrila je kako prevladati izazove i primijetiti povoljne prilike na vrijeme. Pričalo se i o održivoj strategiji, transformaciji i inovaciji, a predsjednici Uprava i udruženja iz iskustva su otkrili što čini održivu strategiju te kakvu ulogu u tome ima tehnologija i inovacije. Tim može napraviti više nego pojedinac stoga je važan koncept međusobnog uvažavanja. Menadžerske vještine treba prilagoditi novim okolnostima. Liderstvo u doba promjena Glavna govornica dr. Vanja Ljevar na predavanju „Digital DNA“ iznijela je ključne uvide u digitalni DNK. Naša povijest online kupovine i aktivnost na društvenim mrežama tvore sliku o nama, a Vanja je istaknula kako umjetna inteligencija pomaže u definiranju psihološkog profila klijenata što predstavlja budućnost poslovanja. Nakon Vanje, predavač Ivan Maglić govorio je o trendovima na polju umjetne inteligencije te kako ih primijeniti u poslovanju. Izvršni direktori i menadžeri trebaju razumjeti potencijal koji generativna umjetna inteligencija donosi njihovim kompanijama, identificirati potrebne vještine i profile zaposlenika za rad s umjetnom inteligencijom te biti svjesni rizika povezanih s njenom primjenom – rekao je Ivan Maglić, predavač na Algebra MBA Poslovnoj školi, osnivač i direktor CALISTO/Gartner Adriatic.

Glavni govornik na Kongresu, nagrađivani predavač s Harvarda i glavni govornik o strategijama moći u pregovorima i vodstvu dr. Eugene B. Kogan održao je predavanje na temu „Koju moć ima pregovaranje u leadershipu“. Dr. Eugene B. Kogan otkrio je kako iz uloge rukovoditelja razmišljati kao pregovarač.

Nakon toga uslijedio je razgovor jedan na jedan na kojem je dr. Eugene B. Kogan sa Stjepanom Oreškovićem, osnivačem i većinskim dioničarem, BOSQAR d.d. (BOSQAR INVEST) i predsjednikom Nadzornog odbora IEDC Bled School of Management produbio temu pregovaranja iz pozicije lidera i menadžera.

Zaključno, Kongres menadžera 2024. istaknuo je kako uspješne organizacije budućnosti moraju strateški balansirati između tehnoloških inovacija i razvoja ljudskih resursa. Lideri trebaju prepoznavati potencijal tehnologije dok istovremeno održavaju fokus na motivaciji i dobrobiti zaposlenika.

Kroz ključne zaključke, istaknuto je kako će dugoročni uspjeh ovisiti o sposobnosti organizacija da prihvate tehnologije poput umjetne inteligencije i digitalne transformacije, a istovremeno potiču održivu praksu i prilagođavaju se potrebama zaposlenika.

Kongres je zatvorila Jasminka Horvat Martinović, glavna direktorica HUM – CROMA-e zahvalivši se svim sudionicima Kongresa te posebno, panelistima i pokroviteljima.

Ključno je pitanje kako kao lideri vodimo svoje timove i kompanije kroz kontinuiranu inovaciju, uz istovremeno očuvanje humanosti u poslovanju. CROMA želi biti podrška na tom putu i mjesto za dijeljenje iskustava – izjavila je Jasminka Horvat Martinović.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next