Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Generatori slika - Midjourney

Generatori slika - Midjourney

Novi svjetovi i kreacije iz snova

Uz chatbotove, AI generatori slika su vjerojatno najpopularnija kategorija alata potpomognutih umjetnom inteligencijom. Baš kao i u prvoj kategoriji, najbolje je držati se provjerenog i odabrati Midjourney zbog širokog spektra stilova, visoke stupnja kontrole i drugih aspekata.

Midjourney smo najviše koristili kad smo htjeli generirati vizualni sadržaj. Nakon svih pohvala koje smo pronašli online, nismo ga mogli ne isprobati. No pohvale nisu stale samo na webu. U sklopu ove teme posavjetovali smo se i s Franom Mubrinom, dizajnerom i kreativnim direktorom u tvrtki 404 agency, koji nam je rekao da se „mnogi drugi trude biti prvi izbor, ali se ipak Midjourney nekako najbolje prihvatio kao alat dizajnera“. Mubrin je kao glavne argumente za to napisao da se Midjourney „stalno mijenja na bolje“ i da „nudi jednostavan način korištenja koji po meni zadovoljava sve primarne potrebe vizualnih kreatora“.

Glavna upotreba tih AI alata za generiranje slika u tvrtki 404 agency je „za istraživanje mogućih vizualnih ruta i za inspiraciju u razradi ideja“. Drugim riječima, pomoću alata kao što je Midjourney razmatraju u kojem smjeru će njihov dizajner krenuti s određenim dizajnom. Stoga nije ni čudo da, kako kaže Fran, najveću primjenu AI funkcija na dnevnoj razini osjećaju u već postojećim alatima koji su temelj grafičkog dizajna kao što je Adobe Photoshop.

 

midjourney_primjer_generirane_slike_1A.jpg

Primjer slike koju je generirao Midjourney

 

Na pitanje kako će ti AI alati utjecati na svakodnevni život dizajnera, Mubrin nam je rekao da je „budućnost dizajna sigurno u simbiozi s AI tehnologijama“ koje će redefinirati ulogu dizajnera u procesu stvaranja, zbog čega će dizajneri „više vremena moći posvećivati stvarnim problemima i kako da dizajn[erska] rješenja budu više korisna za ljude“. Midjourney je, kao i većina komercijalnih generatora slika, alat koji morate platiti.

Djelomično nas je zato iznenadilo prvi put kad smo ga koristili da za pristup alatu trebamo imati Discord račun. Iako nama to nije problem jer smo dugogodišnji korisnici Discorda, neki će to možda vidjeti kao minus jer trebaju aplikaciju treće strane za pristup alatu koji plaćaju i do 100 dolara mjesečno! Naravno, u isto vrijeme će to neki smatrati plusom jer onda Midjourneyju mogu, osim putem računala, pristupiti i putem Android i iOS aplikacija za Discord. Dodatna prednost toga je i to što za postojeće korisnike Discord aplikacije eliminira potrebu za instalacijom još jedne dodatne aplikacije – bez obzira radi li se o aplikaciji za računalo ili pametni telefon.

Za razliku od nekih alata na tržištu, dvije stvari kojima se Midjourney posebice može pohvaliti su generirani sadržaji u visokoj rezoluciji i velika kontrola stila te tehničkih aspekata slike koju želimo generirati.

 

chatgpt-tabl2.jpg

 

Fran Mubrin – 404 Agency, Creative Director

Budućnost dizajna sigurno je u simbiozi s AI tehnologijama, a prije svega će se redefinirati uloga dizajnera u procesu stvaranja kakvog danas poznajemo. Neke stvari nikad nam više neće pasti na pamet da ih dizajniramo bez potpune AI automatizacije, ali s druge strane stvorit će se novi prostori u kojima će dizajneri više vremena moći posvećivati na stvarne probleme i kako da dizajn rješenja budu više korisna za ljude.

 

Fran_Mubrin-zavidilab-vidi-338-tema-ai-alati.jpg

 

Alternative

Shutterstock AI

Svjetski poznata platforma za stock fotografije, video materijale, glazbu i drugo napravila je svoj AI generator slika. Kao i s brojnim drugim sličnim alatima, vrlo je jednostavan za korištenje, a ono što će se svidjeti svima koji su isprobali nekoliko usporedivih alata je to da možete birati rezoluciju slike i format u kojem će se generirati slika.

Nama je ipak najdraži dio priče bio taj da je Shutterstock za treniranje svog modela koristio isključivo onaj sadržaj koji oni imaju na svojoj platformi i za koji imaju licencu. Isto tako, Shutterstock tvrdi da kreatorima originalnih radova isplaćuju tantijeme kad se element njihova djela koristi za generiranje AI slike. Kako to točno funkcionira, nismo sigurni.

Shutterstock nije ulazio u prevelike detalje oko toga. Pretplatom na Shutterstock AI dobivate i pristup velikom repozitoriju AI generiranih slika koje su stvorili drugi korisnici, a u tu priču, naravno, mogu ući i drugi sadržaji – ovisno o vašim potrebama. Pitanje je, dakako, treba li vam AI generator slika ako imate pristup ogromnom repozitoriju stock fotografija. Pogotovo kad u obzir uzmemo cijenu njihova servisa. Stoga smatramo kako će ovaj alat najbolje poslužiti organizacijama koje ionako koriste usluge Shutterstocka, pa ovime žele samo povećati broj alata koje imaju spremne za rad u svojoj virtualnoj garaži.

 

shutterstock-ai-1.jpg

 

Microsoft Copilot

Malo se ponavljamo, znamo. Ali Microsoft Copilot je zaista sjajna (i besplatna) alternativa za one koji generator slika planiraju koristiti u privatne svrhe. Osim što je pogonjen DALL-E 3 modelom, Copilot će vam na vaš prompt vrlo brzo predložiti četiri generirane slike kvadratnog formata. Iako će na nekima promašiti, kao što to često i jest slučaj s ovom tehnologijom općenito (pogotovo kod standardno problematičnih aspekata poput ruku, dlanova i slično), rezultati će generalno biti vrlo dobri.

Copilot vam daje čak i prijedloge što biste mu mogli reći da dobijete rezultat bliži onome što ste si zamislili. Prijedlozi su bili korisni, pa su nas često navodili čak i u smjerove koji nam uopće nisu pali na pamet. Štoviše, čak su nam i slike koje su bile generirane drugačije od onog što smo zamislili otvarale nove kreativne ideje, iako su originalno bile plod neprecizno napisanog prompta. Stoga nam se Copilot čini kao sjajna alternativa „za inspiraciju u razradi ideja“, što nam je Fran Mubrin u razgovoru rekao da je jedna od glavnih upotreba ovakvih alata.

 

microsoft_copilot_2_za_kategoriju_generatora_slika.png

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next