Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zakon koji će stisnuti velike tehnološke tvrtke korak bliže usvajanju Istaknuto

Zakon koji će stisnuti velike tehnološke tvrtke korak bliže usvajanju

Američko Ministarstvo pravosuđa podržalo je prijedlog zakona koji bi trebao spriječiti velike tehnološke tvrtke u davanju prednosti svojim proizvodima i uslugama na štetu drugih.

Velike tvrtke (što će biti određeno korisničkom bazom i prihodom) također bi trebale biti onemogućene i u diskriminaciji konkurentskih proizvoda na svojim platformama. Prema definiciji navedenoj u zakonskom prijedlogu American Innovation and Choice Online Act, očekuje se kako će se odnositi na Amazon, Apple, Meta Platforms i Google.

Iz Ministarstva pravosuđa su poručili kako bi im usvajanje ovog zakona dalo više mogućnosti u suzbijanju monopola i monopolističkog ponašanja. Na ovaj se potez administracije predsjednika Joea Bidena gleda kao na prvu jasnu i glasnu potporu mjerama za borbu protiv monopola.

Nije još gotovo

Njegovo je donošenje inicirano nakon što se pojavilo izvješće prema kojem je više tehnoloških tvrtki bilo krivo zbog toga što je gušilo konkurenciju.

Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao je prijedlog u siječnju ove godine, dok je Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa ga je također prihvatio u sklopu paketa zakona namijenjenih suzbijanju monopolističkog ponašanja.

Tehnološki divovi žestoko su lobirali protiv ovog zakona, piše Hill. Šef Applea Tim Cook se osobno uključio u lobiranje, ali nije imao puno uspjeha. No, niz je manjih tvrtki - među kojima su Yelp, Sonos i Basecamp - dalo mu je podršku jer smatraju kako će pomoći u izjednačavanju uvjeta tržišne konkurencije.

Usprkos podrške u radnim tijelima Senata i Kongresa nije još izvjesno hoće li zakon biti prihvaćen.

Iako je dobio podršku zastupnika Demokratske i Republikanske stranke, u obje te stranke postoji značajno protivljenje njegovom usvajanju. Prema određenim tumačenjima zakona bilo bi ga moguće upotrijebiti kako bi se, primjerice, spriječilo Apple pri predinstaliranju vlastitih aplikacija na pametni telefon iPhone.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next