Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoftov novi dogovor za Call of Duty čeka odobrenje u Velikoj Britaniji Istaknuto

Microsoftov novi dogovor za Call of Duty čeka odobrenje u Velikoj Britaniji

Britanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izjavila je da revidirana ponuda tvrtke Microsoft za kupnju proizvođača igre Call of Duty, Activision Blizzard, „otvara vrata“ za moguće odobrenje posla.

Autoritet za tržišnu konkurenciju (CMA) izjavila je da se čini da se nova ponuda bavi zabrinutostima koje su izrazili.

Prema novim prijedlozima, Microsoft neće kupiti prava na cloud gaming koja posjeduje Activision Blizzard.

Njihovu prvotnu ponudu u iznosu od 69 milijardi dolara (65 milijardi eura) blokirali su britanski regulatori.

Ranije ove godine, CMA je spriječila Microsoft da preuzme čitavi Activision zbog zabrinutosti da bi taj posao mogao oštetiti konkurenciju u cloud gamingu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Microsoft je zatim podnio prestrukturirani dogovor na razmatranje tržišnom nadzorniku prošlog mjeseca.

Prema novoj ponudi, Microsoft je pristao prenijeti prava za strujanje Activision igara iz oblaka francuskom izdavaču video igara Ubisoft na 15 godina.

WOW_Classic_Hardcore_Key_Art_png_jpgcopy_1.jpg

Prodaja ovog dijela poslovanja Activisiona Ubisoftu znači da će cloud streaming igara poput Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft ostati izvan kontrole Microsofta.

U priopćenju u petak, izvršna direktorica CMA-e, Sarah Cardell, izjavila je: „Pozicija CMA-e bila je dosljedna – ova prodaja mogla bi se dogoditi samo ako bi konkurencija, inovacija i izbor u cloud gamingu bili sačuvani“.

Konzultacije će biti otvorene prije donošenja konačne odluke o poslu.

MW3_CP_REVEAL_08_BRANDED.jpg

Kontroverzni dogovor

Ova najnovija ažuriranja vjerojatno će donijeti veliko olakšanje onim čelnicima Microsofta i Activisiona koji su se snažno zalagali i riskirali reputaciju kako bi ovaj posao priveo kraju.

Microsoftov plan za kupnju Activision Blizzarda - najveće preuzimanje u povijesti gaming industrije - prvotno je najavljen u siječnju prošle godine.

Međutim, pokazao se kontroverznim i dobio podijeljene reakcije regulatora diljem svijeta.

OW2_2022_FTP_Keyart_1920x1080_SA01_png_jpgcopy.jpg

Posao je odobren od strane regulatora Europske unije u svibnju, dok je pokušaj američkog natjecateljskog nadzornika da odgodi kupnju nedavno odbio sud za žalbe.

S obzirom na to da je preuzimanje izgledalo kao da će propasti ranije ove godine, činjenica da je sada na rubu odobrenja velik je uspjeh.

Međutim, u najnovijem priopćenju, Sarah Cardell iz CMA-e izjavila je: „Bilo bi puno bolje... da je Microsoft predstavio ovu restrukturiranje tijekom našeg prvotnog istraživanja“.

„Ovaj slučaj ilustrira troškove, nesigurnost i kašnjenje s kojima se strane mogu suočiti ako postoji vjerodostojna i učinkovita opcija za ispravak, ali se ne stavi na stol u pravo vrijeme“.

S2.5_Warzone_3_Year.jpg

I Sony se prvotno usprotivio prodaji, zabrinut da bi Microsoft mogao spriječiti dostupnost glavnih igara na njihovoj PlayStation konzoli.

CMA je rekla da bi uz dodatne zaštite ovaj potez omogućio igračima da pristupe igrama Activisiona na različite načine, uključujući putem cloud-based multigame pretplatničkih usluga.

Dodala je da iako i dalje ima „određene preostale zabrinutosti“, revidirani sporazum „stavlja distribuciju ovih važnih igara u oblaku u ruke snažnog neovisnog dobavljača, Ubisofta, umjesto pod kontrolu Microsofta“.

Sarah Cardell je rekla BBC-jevom programuToday“ da ovo nije „manja izmjena“, već „temeljito prestrukturirani posao“.

Ovaj sporazum označava završetak prvog „testnog slučaja“ za CMA-u i otkriva kako bi pravila o konkurenciji mogla funkcionirati u Ujedinjenom Kraljevstvu otkako je dobila dodatne ovlasti nakon Brexita.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next