Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI uložio pet milijuna dolara kako bi progurao AI vijesti u SAD-u Istaknuto

OpenAI uložio pet milijuna dolara kako bi progurao AI vijesti u SAD-u

OpenAI je na misiji osvajanja svijeta - i prilično dobro mu ide u tom pogledu. Uspio se uzdignuti do visina industrije. Uspio je očarati političare u zemljama širom sveta. A sada je započeo šarmantnu ofenzivu usmjerenu prema potpuno novoj sferi utjecaja: medijskim tvrtkima.

U utorak je ova kompanija za umjetnu inteligenciju objavila da je sklopila partnerstvo s Američkim projektom novinarstva (AJP), organizacijom za filantropiju koja dodjeljuje sredstva neprofitnim medijskim kućama širom zemlje. Koji je cilj ovog novog prijateljstva? OpenAI kaže da će „istražiti kako AI alati mogu pomoći lokalnim redakcijama“. Što AJP zapravo dobiva iz toga? OpenAI planira donirati svega 5 milijuna dolara ovoj organizaciji za različite napore vezane za AI. S obzirom na trenutnu neto vrijednost OpenAI-a, to je otprilike kao da bogati poslovni čovjek baci novčanicu od jednog dolara kroz prozor pokretnog automobila i dovikne „Sretno!“ prolazniku na ulici koji je uhvati.

Ali dobro, to je besplatni novac. Donekle. I AJP je uzbuđen zbog toga. „Kako bismo osigurali da lokalno novinarstvo ostane ključni stup naše demokracije, moramo biti pametni u vezi potencijalnih moći i opasnosti nove tehnologije“, rekla je izvršna direktorica AJP-a Sarabeth Berman. „U ovim ranim danima generativne umjetne inteligencije, imamo priliku osigurati da lokalne novinske organizacije i njihove zajednice budu uključene u oblikovanje njenih implikacija. Ovim partnerstvom nastojimo promovirati načine na koje AI može poboljšati - umjesto ugroziti – novinarstvo“.

Kako će ovaj novac poboljšati novinarstvo? Prema priopćenju za medije, AJP planira koristiti novac od OpenAI-a za izgradnju „tehnološkog i AI studija“. Taj će studio voditi tim koji će „procjenjivati primjene AI u sektoru lokalnih vijesti“. Kada tim utvrdi o kakvim se točno primjenama radi, podijelit će ih s partnerima AJP-a u novinskim redakcijama i naučiti ih kako iskoristiti te primjene. Dodatno, AJP i njegovi partnerski timovi dobit će 5 milijuna dolara u API kreditima koje mogu koristiti za „izgradnju i upotrebu alata koji koriste tu tehnologiju“. Konačno, AJP planira koristiti preostala sredstva za dodjelu izravnih subvencija partnerskim organizacijama, koje će ih moći koristiti za pokretanje AI pilot programa.

Ukratko, OpenAI zaista želi navući novinske redakcije na umjetnu inteligenciju i dijeli besplatne uzorke kako bi vidjeli hoće li ih prihvatiti.

OpenAI-eva strategija za osvajanje medijske industrije

Novo partnerstvo s AJP-om dio je šireg napora OpenAI-a da pridobije potporu medijskih kuća. To je hrabar potez, ali ima puno smisla. Na kraju krajeva, druge tehnološke tvrtke već su shvatile da mogu preusmjeriti velik dio profita medijskih tvrtki ako s vremena na vrijeme dodijele nekoliko subvencija. Stoga, unatoč značajnim poremećajima koje AI može uzrokovati na medijskom pejzažu, jasno je da Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, želi biti viđen kao hrabri spasitelj novinarstva, a ne njegov razarač.

Jedna možda i mnogo veća pobjeda u tom smislu ostvarena je prošlog tjedna kada je objavljeno partnerstvo s Associated Pressom. Prema sporazumu, OpenAI će dobiti pristup dijelu AP-ovog velikog arhiva tekstova, dok će AP moći koristiti OpenAI-ove alate u nastojanju da „istraže potencijalne primjene generativnog AI-a u novinskim proizvodima i uslugama“. Kristin Heitmann, viša potpredsjednica i glavna izvršna direktorica AP-a, izjavila je da je zadovoljna što „OpenAI prepoznaje činjenicu da je sadržaj temeljen na činjenicama i nepristranog karaktera ključan za tu evoluirajuću tehnologiju, te da poštuju vrijednost našeg intelektualnog vlasništva“.

Unatoč optimizmu direktorice AP-a Heitmann, teško je ne vidjeti odluku AP-a o partnerstvu s OpenAI-om kao pomalo nepromišljenu. Partnerstvo se čak ni ne može smatrati pravim Faustovim dogovorom (u kojem korumpirana strana trguje dušom za pristup bogatstvu ili znanju), jer se čini da AP-u ne pruža puno. Novinska organizacija tvrdi da će im biti dopušteno „iskoristiti OpenAI-ovu tehnologiju i stručnost proizvoda“ kao dio dogovora, ali nije baš razjasnila što to točno znači. S druge strane, OpenAI očito dobiva mnogo: umjesto da mora skupljati podatke s interneta kako bi trenirao svoje algoritme za generiranje sadržaja (praksa koja je dovela do poplave tužbi i optužbi za „krađu“), sada može iskoristiti podatke ugledne novinske organizacije. Time istovremeno osigurava legitimnost i utjecaj OpenAi-a u medijima, dok istovremeno pruža pravno sigurniji put za svoje operacije rudarenja podataka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next