Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Varaždinski FOI proslavio 60 godina od osnutka Istaknuto

Varaždinski FOI proslavio 60 godina od osnutka

FOI je na svečanosti u HNK u Varaždinu, uz prisustvo velikog broja studenata, nastavnika, djelatnika, gospodarstvenika i partnerskih institucija te visokih uzvanika, obilježio Dan Fakulteta i svoju veliku 60. godišnjicu postojanja, a ujedno i 48. godišnjicu od osnivanja.

Značajan jubilej

Davne 1962. godine osnovana je Viša ekonomska škola u Varaždinu, koja je bila temelj za osnivanje današnjeg Fakulteta organizacije i informatike. Smješten u prelijepoj povijesnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog kolegija iz 17. stoljeća u centru Varaždina, FOI je prve studente upisivao u I. semestar školske godine 1962./'63., i to one koji su željeli postati stručnjaci za samostalno organiziranje i vođenje složenijih ekonomskih poslova u privredi i javnoj upravi.

52566529027 190dd8dd0a c

Tipkajući na pisaćim mašinama, prvi nastavnici i studenti utrli su put današnjoj visokoobrazovnoj instituciji, obogaćenoj naprednim metodama izvođenja nastave na suvremenoj računalnoj opremi. Istu 1962. godinu, obilježavamo kao početak organiziranog obrazovanja studenata u ekonomiji, poslovanju i kasnije informatici na području Varaždina i šire regije, što predstavlja još veći značaj ako uzmemo u obzir da je informatika bila i u svijetu tek u svojim začecima.

Velika postignuća Fakulteta

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep u povodu ove velike obljetnice čestitala je velikom jubileju svim studentima, nastavnicima i djelatnicima koji su dali svoj pečat stvaranju moderne obrazovne institucije, ističući da je IT industrija velika prilika za Hrvatsku te tu FOI ima veliku ulogu.

52567269359 a8a1eca240 c
U svom uvodnom izlaganju dekanica je istaknula brojna postignuća kojima se FOI danas može podičiti, prije svega kvalitetnim interdisciplinarnim i moderniziranim studijskim programima u informatici, ekonomiji i poslovanju, zatim stvaranjem izuzetno traženih i visokokvalificiranih kadrova kakvi su danas najtraženiji na tržištu rada, a što je rezultiralo i najvećom potražnjom mladih ljudi za upis FOI-jevih studija ove godine na ljetnom upisnom roku.

„Na jedno slobodno mjesto, FOI je ove godine zabilježio interes čak 11 potencijalnih upisnika i maturanata“ - naglasila je. FOI svoju nastavu temelji na modernim načelima učenja i poučavanja, a danas se pozicionirao kao vodeći fakultet u razvoju e-učenja, razvijajući vlastite programske proizvode koje stavlja na raspolaganje studentima i nastavnicima FOI-ja, i to vlastitom ekspertizom. Uz to, FOI je jedan od projektno najaktivnijih Fakulteta u Hrvatskoj, a trenutno provodi 34 međunarodna projekata ukupne vrijednosti 200 milijuna eura.

Proširujući svoje vlastite ljudske kapacitete, FOI proširuje i one prostorne, pa je tako na sjednici predstavljen i projekt obnove povijesnog zdanja Vile Oršić u Varaždinu – novog objekta FOI-ja, koji se privodi kraju zahvaljujući ukupnim ulaganjima od 9 milijuna kuna vlastitih sredstava, te sredstava partnerskih IT poduzeća i institucija. Upravo tu gospodarsku suradnju, FOI sustavno njeguje s više od 600 tvrtki, pretežito u IT industriji, a velik zamašnjak razvoju te industrije, posebice ovdje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, daju studenti FOI-ja, koji i sami vrlo često postaju poduzetnici - istaknuto je na svečanosti.

Visoki uzvanici na svečanosti

„FOI pokazuje značajne rezultate među fakultetima, promišljajući unaprijed svoj razvoj, stoga vjerujem da ćemo i na razini Sveučilišta uspjeti staviti njihovo prostorno proširenje, Sveučilišni kampus Varaždin, u strategiju našeg daljnjeg razvoja i razvoja naše sastavnice“ – istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

52566529792 7465c6129e c
„Kada je prije 60 godina osnovan FOI u Varaždinu, bio je to gotovo revolucionaran iskorak u tadašnjem vremenu, razvijajući nove, moderne i napredne tehnologije. FOI svojim primjerom nastavlja bogatu tradiciju našeg najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta“ – naglasila je izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

„Nezamislivo je donijeti bilo kakvu strategiju razvoja naše županije, bez da je u to uključen FOI. Upravo je FOI utro smjer razvoja naše županije i našeg grada prije 60 godina i na tome im čestitam“ – poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Vrijedna iskustva u međunarodnim znanstvenim i komercijalnim projektima omogućila su FOI-ju uspostavu snažne institucijske projektne kulture, razvoj partnerstva s različitim europskim i svjetskim ustanovama, brojnim hrvatskim poduzetnicima, javnim sektorom te državnom upravom“ – poručio je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

„Mi u gradu smo posebno ponosni na to da imamo ovakvu instituciju u Varaždinu koja stvara kadar za izazovna vremena. I zato planiramo zajednički projekt predinkubacije studentskih startupova ukupne vrijednosti preko 600 milijuna eura u prostoru uz novoobnovljenu Vilu Oršić“ – izjavio je zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Nagrade i priznanja

U povodu Dana FOI-ja i njegove 60. obljetnice, dodijeljene su i nagrade, priznanja i zahvalnice nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima. Nagradu za životno djelo primio jeprof. dr. sc. Vjeran Strahonja, istaknuvši: „Ova nagrada mi znači puno jer je to nagrada za mene, ali i za sve one koji su na tom putu sa mnom surađivali. To je prilika da se prisjetim različitih razdoblja Fakulteta tijekom mog karijernog puta“.

Uz profesora Strahonju, nagradu su primili i:

  • za posebna postignuća u znanstveno-istraživačkom radu prof. dr. sc. Blaženka Divjak;
  • za uspješnost znanstveniku na početku karijere dr. sc. Ivana Dvorski Lacković;
  • za izuzetno zalaganje nenastavnom osoblju Tanja Novoselec, mag. oec.;
  • za predan rad nenastavnom osoblju Alenka Čižić, oec.;
  • za izuzetan doprinos društvu prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš.

Nagradu su primili i najbolji studenti prema prosjeku ocjena: David Matijanić, Tin Tomašić, Fran Sabolić, Tihana Triplat, Ana Novak, Klara Šilec, Nataša Dramac, Zlatko Pračić, Marija Kuštelega, Ivana Sitarić, Valentina Čajko, Nikolina Županić i Tihana Grbac.

52566526087 65dcdf0ec3 c
Nagrade najboljim studentima prema znanstvenim, stručnim i sportskim postignućima dobili su: Josip Budak, Karla Franović, Ivan Kučan, Sara Sušac, Mislav Žnidarec, Marija Kuštelega, Magdalena Kuštelega, Mislav Matijević i Lovro Posarić. Studentica Katarina Leko primila je Priznanje za volontiranje i(ili) humanitarni rad.

Povelju „Prijatelj FOI-ja“ za promociju i suradnju s FOI-jem ove je godine dobila prof. dr. sc. Lourdes Guardia Ortiz sa Otvorenog učilišta u Kataloniji, koja se uzvanicima obratila video porukom.

Priznanje FOI-ja uručeno je prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep i izv. prof. dr. sc. Ivanu Magdaleniću za najbolji znanstveni rad u časopisu s najvećim pokazateljem citiranosti časopisa (JCI), a priznanje za uspješnu poslovnu suradnju s Fakultetom dobile su partnerske tvrtke FOI-ja: Arbona, CRATIS, CROZ, Diginet Software, IBM iX, Ekobit, Factory X, FINA, IGEA, Infinum, Infodom, Mobilisis, Northwest Agency, Oracle, Point Visible i SPECK. Zahvalnicu za 10 godina rada Centra za podršku studentima i razvoj karijera te suradnje s IT partnerima primila je voditeljica Centra doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next