Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel u Italiji želi sagraditi tvornicu vrijednu 4,5 mlrd. € Istaknuto

Intel u Italiji želi sagraditi tvornicu vrijednu 4,5 mlrd. €

Talijanska vlada na odlasku i Intel odabrali su grad Vigasio na sjeveroistoku regije Veneto kao poželjnu lokaciju za novu, više milijardi eura vrijednu tvornicu čipova.

Intelovo ulaganje u Italiju dio je šireg plana američkog proizvođača procesora, najavljenog u ožujku ove godine, u sklopu kojeg planira potrošiti do 80 milijardi eura tijekom idućih deset godina na proširenje proizvodnih kapaciteta u Europi.

Početna investicija u pogon u Italiji iznosi oko 4,5 mlrd. eura trebala bi otvoriti 1.500 novih radnih mjesta, uz još 3.500 kod dobavljača i partnera.

S radom bi trebala početi između 2025. i 2027. godine. Bit će to napredna tvornica za pakiranje i sastavljanje poluvodiča koja će koristiti nove tehnologije.

Strateški dobra lokacija

Sporazum je postignut još početkom rujna, ali s objavom se čekalo do rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora u Italiji.

Smješten u blizini Verone, uz strateški važnu autocestu i željezničku trasu Brenner, Vigasio je bio jedna od dvije lokacije koje su ušle u uži izbor. Druga je u sjeverozapadnom dijelu regije Piedmont, a razmišljalo se i o lokacijama u regijama Lombardija, Apulija i na Siciliji.

Prednost Vigasia je i u tome što je dobro povezan s Njemačkom, naročito gradom Magdeburgom gdje će Intel podići dvije tvornice.

Suradnici premijera na odlasku Maria Draghia namjeravaju pregovarati s njihovim nasljednicima, strankom Braća Italije koju predvodi Giorgia Meloni, kako dogovor s Intelom ne bi bio doveden u pitanje.

Službeni Rim mogao bi sufinancirati do 40 posto ukupne Intelove investicije u Italiji, piše Reuters.

Kako bi potaknule domaću proizvodnju procesora, talijanske vlasti također su u pregovorima s francusko-talijanskom tvrtkom STMicroelectronics, tajvanskim proizvođačima MEMC Electronic Makers i TSMC-om te izraelskim Tower Semiconductor, kojeg je Intel preuzeo ranije ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next