Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Googleu bi izdavačima mogao platiti do 25 mlrd. eura odštete Istaknuto

Googleu bi izdavačima mogao platiti do 25 mlrd. eura odštete

Google bi zbog svojih praksi digitalnog oglašavanja mogao biti prisiljen platiti odštetu vrijednu do 25 miliijardi eura.

Sudovima u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji tijekom nadolazećih tjedana bit će predane dvije tužbe u ime izdavača, kojima se traži naknada zbog štete koju im je div iz Mountain Viewa navodno nanio zlorabeći dominantni položaj na tržištu digitalnog oglašavanja.

Britanci traže naknadu za izgubljeni prihod tijekom više godina u ime vlasnika svih web odredišta koja koriste oglašavanje bannerima, što obuhvaća ne samo izdavače već i tvrtke koje ovise o prihodima od oglašavanja. S obzirom kako tužba pokriva razdoblje sve do 2014. godine, očekuje se kako bi moglo biti više tisuća tužitelja.

Više tisuća tužitelja

Prema procjenama koje prenosi Guardian, riječ je o sedam milijardi britanskih funti samo za Veliku Britaniju. U Nizozemskoj je tužba otvorena svim izdavačima koji se žele priključiti. Obje tužbe financiraju Harbour i druge tvrtke koje se naplaćuju u slučaju uspješne naplate odštete.

U Googleu smatraju kako su tužbe nepotrebne, zato što konstruktivno surađuju s izdavačima diljem Europe. Tužbe su nazvali špekulativnim i oportunističkim te najavili kako će se žestoko boriti protiv njih.

Google je u zadnje vrijeme pod povećanim pritiskom regulatornih tijela, koja su počela istraživati navode iz pritužbi izdavača.

Francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odrezala je prošle godine Googleu globu od 220 milijuna eura.

Europska komisija i regulatorna agencija Competition and Markets Authority u Velikoj Britaniji istražuju koristi li Google svoju tehnologiju za oglašavanje kako bi ostvario nepoštenu prednost u odnosu na suparnike i druge oglašivače, piše Reuters.

Europska unija usvojila je Zakon o digitalnim tržištima, kojim regulira poslovanje Applea, Googlea i Meta Platforms kako bi potaknula veću konkurenciju u e-trgovini i tržištu aplikacijama.

Američko Ministarstvo pravosuđa također priprema tužbu protiv Googlea zbog monopola na tržištu oglašavanja. Američki Senat razmatra prijedlog zakona American Innovation and Choice Online, kojim je planirano ograničavanje utjecaja Amazona, Applea i Googlea na tržištu digitalne trgovine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next