Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Googleu stiže druga tužba zbog monopolističkog ponašanja u SAD-u Istaknuto

Googleu stiže druga tužba zbog monopolističkog ponašanja u SAD-u

Američko Ministarstvo pravosuđa priprema drugu veliku tužbu protiv Googlea zbog monopola.

Za razliku od prethodne, pokrenute za vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa, ova će se tužba fokusirati na tržište digitalnog oglašavanja. Mogla bi biti predana sudu već tijekom idućeg mjeseca.

Odvjetnici Ministarstva pravosuđa trenutno razgovaraju s izdavačima kako bi prikupili više argumenata kojima će potkrijepiti navode iz optužnice.

Povećani pritisak regulatora

Prije dvije godine Ministarstvo pravosuđa je podiglo tužbu protiv Googlea zbog zlorabe dominantnog položaja na tržištu pretraživanja online.

U toj su tužbi naveli kako Google nezakonito održava monopol na tržištu usluga pretraživanja općenito, oglašavanja putem tražilica i oglašavanja putem ključnih riječi u Sjedinjenim Državama.

Google se u to vrijeme branio tvrdnjom kako potrošači koriste njegov proizvod zato što je bolji od drugih, ne zato što nemaju na raspolaganju alternative. Kako bi spriječili novu tužbu navodno su ponudili izdvajanje poslovanja s oglašavanjem u zasebnu tvrtku.

U međuvremenu je administracija predsjednika Joea Bidena na čelo odjela za suzbijanje monopola postavila Jonathana Kantera, poznatog po tome što glasno kritizira Google zbog gušenja tržišnog natjecanja, piše Tech Crunch.

Do nove tužbe dolazi u vrijeme kad američki Kongres, Ministarstvo pravosuđa, Europska unija i Velika Britanija nastoje ograničiti moć velikih tehnoloških tvrtki.

Europska unija usvojila je Zakon o digitalnim tržištima, kojim regulira poslovanje Applea, Googlea i Meta Platforms kako bi potaknula veću konkurenciju u e-trgovini i tržištu aplikacijama.

Američki Senat razmatra prijedlog zakona American Innovation and Choice Online, kojim je planirano ograničavanje utjecaja Amazona, Applea i Googlea na tržištu digitalne trgovine.

Britanci planiraju osnovati novo tijelo koje će suzbijati predatorsko ponašanje velikih tehnoloških tvrtki, piše CNET.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next