Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms razvijat će čipove po mjeri za metaverzum Istaknuto

Meta Platforms razvijat će čipove po mjeri za metaverzum

Meta Platforms i Qualcomm su potpisali sporazum o suradnji na razvoju i izradi procesora po mjeri za proizvode u virtualnoj stvarnosti.

Vijest je objavljena tijekom sajma potrošake elektronike IFA u Berlinu u Njemačkoj. Financijska vrijednost sporazuma i točno vrijeme trajanja zasad nisu objelodanjeni.

Višegodišnji sporazum predviđa korištenje Qualcommove tehnologije produljene stvarnosti (extended reality, XR) na platformi Snapdragon. XR podrazumijeva tehnologije koje obuhvaćaju virtualnu i proširenu stvarnost, kao i spoj fizičkog i digitalnog svijeta.

Hardver za pomjeranje granica virtualne stvarnosti

Na razvoju procesora zajedno će raditi timovi iz obje tvrtke. Qualcommovi procesori bit će ugrađeni u Metine proizvode iz serije Quest. U toj su seriji konzole za virtualnu stvarnost. Konzola Meta Quest 2 trenutno već koristi čipset temeljen na Snapdragonu XR2.

Čipovi koji će nastati kao rezultat ovog sporazuma neće biti dostupni samo Meti, ali će biti optimizirani konzole Quest, piše Reuters.

Meta od 2021. godine sve više ulaže u razvoj metaverzuma, nastojeći stvoriti virtualni prostor u kojem ljudi mogu raditi i igrati se u bliskoj budućnosti.

Apple, Samsung i druge tvrtke osmislile su vlastite procesore kako bi se razlikovale od konkurencije i ponudile bolje proizvode nego ako bi koristile standardne čipove. Čini se kako su se u Meti odlučili na sličan pristup kako bi bili u mogućnosti kreirati jedinstvena iskustva za svoje korisnike.

Mark Zuckerberg, glavni izvršni direktor Mete, rekao je kako će im novi Qualcommovi čipovi omogućiti savladavanje izazova koje pred njih postavlja spacijalno računalstvo, troškovi i formati.

"Još smo u ranim fazama razvoja metaverzuma. Duboka tehnička integracija ove vrste pomoći će u pretvaranju virtualne stvarnosti u multifunkcionalnu računalnu platformu", istaknuo je prvi čovjek Mete.

Zuckerberg također očekuje kako će također moći pomjeriti sadašnja ograničenja virtualne stvarnosti, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next