Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Čeka nas kripto zima, upozoravaju braća Winklevoss Istaknuto

Čeka nas kripto zima, upozoravaju braća Winklevoss

Braća Cameron i Tyler Winklevoss najavili su otpuštanje deset posto zaposlenih u američkoj mjenjačnici kriptovaluta Gemini.

Prema njihovoj procjeni, industrija kriptovaluta u fazi je kontrakcije, dodatno pogoršane trenutnim nepovoljnim makroekonomskim i geopolitičkim okolnostima. Čeka nas, kako su naveli u objavi na svom službenom blogu, kripto zima.

Taj se izraz koristi kako bi se opisalo višegodišnje razdoblje tijekom kojeg ulagači očekuju pad cijena dionica, što potiče špekulantsku prodaju imovine.

Zasad nije jasno hoće li doista do toga doći ili je riječ o još jednoj u nizu oscilacija tržišta inače poznatog po volatilnosti. Ipak, sudeći po padu zanimanja za trgovanje kriptovalutama moguće je kako smo doista na pragu kripto zime. Zadnja kripto zima trajala je od 2018. do jeseni 2020. godine.

Brutalan potop

Braća Winklevoss i Gemini nisu jedini među kriptoteškašima koji su se našli u problemima.

Mjenjačnica Coinbase objavila je nedavno kako joj je prihod pao za 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u padu je ukupno korištenje tog servisa.

Situacija na tržištima kriptovalutama zadnjih je nekoliko tjedana bila brutalna. Procjenjuje se kako je izgubljeno pola bilijuna dolara tržišne vrijednosti tog sektora nakon što je terraUSD, jedan od najpopularnijih stablecoina u Sjedinjenim Državama, postao bezvrijedan praktično preko noći.

Gemini, koji posluje od 2014. godine i nakon zadnje runde investicija vrijedi 7,1 milijardu USD, trenutno ima 1.033 zaposlenika. Otkazi će pogoditi njih oko deset posto.

Na veliki pad vrijednosti kriptoimovine nedavno je upozorio i Gary Vaynerchuck, dok osnivač i glavni izvršni diektor mjenjačnice kriptovaluta FTX Sam Bankman-Fried ne vjeruje kako bitcoin ima budućnost kao mreža za plaćanje.

Kriznoj situaciji usprkos, fondovi za rizična ulaganja ne odustaju od investicija u kripto eko-sustav.

Andreessen Horowitz nedavno je najavio novi fond, vrijedan 4,5 mlrd. USD, koji će biti namijenjen kripto i blockchain tvrtkama. Binance Labs prikupio je 500 milijuna USD za ulaganja u startupove koji se bave Webom3, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next