Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft poslovao bolje od očekivanja, ali ne puno Istaknuto

Microsoft poslovao bolje od očekivanja, ali ne puno

Microsoft je tijekom prva tri mjeseca 2022. godine prihodima i zaradom po dionici nadmašio očekivanja analitičara.

Div iz Redmonda u svom je trećem fiskalnom kvartalu ostvario 49,36 milijardi američkih dolara prihoda (očekivalo se 39,05 mlrd. USD), uz 2,22 USD zarade po dionici (umjesto 2,19 USD). Nadmašio je prognoze za manje od jedan posto, što je najslabiji rezultat te tvrtke od 2018. godine.

Prihodi su rasli za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prethodnom su tromjesječju zabilježili nešto veći porast od 20 posto.

Prihodi od clouda u porastu

Intelligent Cloud, dio tvrtke pod kojim su Azure, SQL Server, Windows Server i poslovne usluge, ostvario je 19,05 mlrd. USD prihoda, za 26 posto više nego prethodne godine. Azure i druge usluge u računalnom oblaku donijele su 46 posto više prihoda, kao i u prethodnom kvartalu.

U idućem bi trebale rasti za 45,3 posto. Broj poslova vezanih uz Azure vrijednijih od sto milijuna USD više se nego udvostručio.

Productivity and Business Processes, u sklopu kojeg su Office, LinkedIn i Dynamics, donio je 15,79 mlrd. USD, uz porast od 17 posto. Povećanje prihoda moguće je pripisati povećanju cijena pojedinih pretplata na paket Office 365.

More Personal Computing (u kojem su Windows, Xbox, oglašavanje na tražilici Bing i Surface) zabilježio je 11 posto veće prihode, koji su se zaustavili na 14,52 mlrd. USD. Najavljivali su veći rast, ali on je izostao zbog oštrog pada broja isporučenih osobnih računala.

Troškovi na prodaju i marketing dosegnuli su 5,6 mlrd. USD i bili su deset posto veći nego lani, uz najbrži rast u zadnjih više od tri godine.

Microsoftova šefica financija Amy Hood najavila je kako će ta tvrtka u četvrtom kvartalu uprihoditi između 52,4 i 53,2 mlrd. USD.

Tijekom proteklog kvartala najavili su preuzimanje Activision Blizzarda za 68,7 mlrd. USD i zaključili akviziciju tvrtke Nuance Communications, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next