Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Postignut je dogovor: Elon Musk preuzima Twitter Istaknuto

Postignut je dogovor: Elon Musk preuzima Twitter

Twitter je prihvatio ponudu Elona Muska. Pristali su na preuzimanje svih dionica za 54,2 američka dolara po dionici, odnosno 44 milijarde USD ukupno.

"Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter digitalni gradski trg gdje se raspravlja o temama ključnim za budućnost čovječanstva. Želim također Twitter učiniti boljim nego ikad dodavanjem novih značajki, otvaranjem izvornog računalnog koda kako bih povećao razinu povjerenja, porazom spam botova i potvrđivanjem svih ljudi korisnika", naveo je Musk u priopćenju povodom prihvaćanja njegove ponude.

Glavni izvršni direktor Twittera Parag Agrawal pozdravio je preuzimanje, istaknuvši kako Twitter ima svrhu i značaj koji utječu na cijeli svijet.

Iznenadni zaokret

Musk je u akviziciju Twittera uložio 21 mlrd. USD vlastitog novca, dok je 25,5 mlrd. USD posudio. Procjenjuje se kako bi troškovi pozajmice mogli iznositi do milijardu USD godišnje, odnosno oko 20 posto Twitterovih godišnjih prihoda.

Zasad nije jasno što je Twitterovu upravu, koja se isprva protivila preuzimanju, navelo na promjenu mišljenja. Objavljeno je tek kako su pažljivo razmotrili Muskovu ponudu s naglaskom na vrijednost, sigurnost i financiranje. Uvjereni su kako će sadašnji Twitterovi dioničari zaraditi solidnu premiju na transakciji i kako je to najbolji ishod za njih.

Nakon što je stekao udio od 9,2 posto u tvrtci Musku je ponuđeno mjesto u Twitterovom odboru, ali je od njega odustao. Zaposlenici su navodno podijeljeni oko tog poteza i ne raspolažu s puno informacija, piše Verge.

Što će biti prvi Muskovi potezi, ostaje za vidjeti. U anketi na Twitteru bio je predložio uvođenje značajke uređivanja objava, koju su u u toj tvrtci već bili počeli razvijati. Kasnije je predložio izbacivanje oglasa iz servisa Twitter Blue, snižavanje cijene njegove pretplate i dodavanje digitalne kriptovalute dogecoin kao oblika plaćanja.

Poznat je kao glasan kritičar načina na koje Twitter moderira sadržaj, koji sebe opisuje kao apsolutnog zagovornika slobode govora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next