Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson bi zbog rata u Ukrajini mogao izgubiti desetke milijuna eura Istaknuto

Borje Ekholm, glavni direktor grupacije Ericsson Borje Ekholm, glavni direktor grupacije Ericsson Ulkl | Wikipedia

Organska prodaja grupacije Ericsson porasla je tijekom prvog tromjesječja 2022. godine za tri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 5,29 milijardi eura (naspram prošlogodišnjih 4,78 mlrd. eura).

Porast prodaje u Ericssonu pripisuju boljim rezultatima u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi.

Bruto marža bila je 42,3 posto, manje nego u prethodnom kvartalu (43,2 posto), zbog proaktivnih ulaganja u otpornost opskrbnog lanca, dok je ostvarena neto dobit dosegnula 278,4 mil. eura.

Milijarda eura u istraživanje i razvoj

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu grupacija Ericsson suspendirala je poslovanje u Rusiji na neodređeno vrijeme.

Zbog toga su u prvom tromjesječju napravljena rezerviranja za umanjenje vrijednosti imovine i drugih izvanrednih troškova u iznosu od -86,4 mil. eura, što je knjiženo kao operativni rashod. U Ericssonu očekuju kako će otprilike trećina tog iznosa utjecati na novčani tok.

Slobodni novčani tijek je, prije preuzimanja i spajanja, iznosio -163,2 mil. eura. Neto novčana pozicija je s 31. ožujka ove godine iznosila 6,26 mlrd. eura. Prije godinu dana iznosila je 4,13 mlrd. eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 566,4 mil. eura, s EBIT maržom od 10,7 posto kad se isključe rezerviranja i revalorizacija ulaganja Ericsson Ventures od -28,8 mil. eura. Ostvareni EBIT iznosi 451,2 mil. eura.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) iznosi 585,6 mil. eura, s EBITA maržom od 11 posto (bez rezerviranja i revalorizacije ulaganja Ericsson Ventures). Prijavljena EBITA iznosila je 470,4 mil. eura.

Bez rezerviranja vezana uz situaciju u Rusiji, EBIT marža je na razini 18,7 posto. Na EBIT je također negativno utjecao termin prodaje softvera u velikom ugovoru, kao i povećana ulaganja u istraživanje i razvoj. Ostvarena EBIT marža bila je 16,6 posto.

U poslovanju s mobilnom infrastrukturom u Ericssonu očekuju duži investicijski ciklus u usporedbi s prethodnim mobilnim generacijama jer će široka upotreba 5G aplikacija potaknuti stalnu potrebu za povećanjem kapaciteta. U ovom su kvartalu uložili 1,03 mlrd. eura u istraživanje i razvoj.

Dugoročni cilj grupacije Ericsson je postići EBITA maržu od 15 do 18 posto, što namjeravaju ostvariti u iduće dvije do tri godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next