Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europa proširuje pravila za ekološki prihvatljiviji dizajn proizvoda Istaknuto

Europa proširuje pravila za ekološki prihvatljiviji dizajn proizvoda

Europska unija najavila je paket prijedloga zakona fokusiranih na održivi razvoj koji će proširiti postojeća pravila energetske učinkovitosti.

Između ostalog, predviđeno je poticanje duljeg trajanja životnog vijeka proizvoda, podrška rastu poslovnih modela koji se temelje na kružnom gospodarstvu, pružanje pomoći kupcima pri odabiru za okoliš manje štetnih proizvoda...

Cilj Europskog zelenog plana je učiniti Europsku uniju klimatski neutralnom do 2050. godine. To podrazumijeva izbjegavanje povećanja emisija stakleničkih plinova u roku manjem od tri desetljeća usporedno s razdvajanjem gospodarskog rasta od korištenja resursa, pri čemu će proizvodi imati dulji rok trajanja i biti lakši za rastavljanje kako bi ih se moglo ponovno koristiti ili reciklirati.

Digitalne putovnice za proizvode

Drugim riječima, europske zakonodavce i vlasti čeka puno posla. Invazija Rusije na Ukrajinu samo je naglasila potrebu za smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima poput plina i nafte.

Europska komisija predviđa kako bi nove smjernice ekološki prihvatljivijeg dizajna proizvoda mogle dovesti do uštede usporedive s gotovo cijelom količinom prirodnog plina kojim Rusija opskrbljuje Europu (oko 150 milijardi kubičnih metara).

Povećana energetska učinkovitost bi trebala potrošačima donijeti 120 mlrd. eura uštede i sniziti potrošnju energije za deset posto godišnje.

Također, bile bi uvedene i putovnice za digitalne prozvode, u koje bi bili pohranjeni ključni podaci kako bi bilo lakše pratiti njihovo kretanje i osigurati podršku za popravak ili recikliranje, piše Tech Crunch.

Sadržavale bi također i informacije o, primjerice, stupnju popravljivosti (s vizualnim prikazom sličnim onom kakav se već koristi za energetsku učinkovitost objekata i proizvoda) i drugim podacima koji bi kupcima trebali omogućiti lakše donošenje odluka o kupnji proizvoda s manje štetnim utjecajem na okoliš.

Zasad nije poznato kako bi to trebalo zaživjeti u praksi. Nagađa se kako bi mogla biti riječ o rješenju poput, recimo, QR koda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next