Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rusi bi sankcije mogli zaobići korištenjem kriptovaluta Istaknuto

Rusi bi sankcije mogli zaobići korištenjem kriptovaluta

Dio stručne javnosti uvjeren je kako će Rusija slijediti primjer Irana i okrenuti se kriptovalutama kako bi ublažila posljedice sankcija.

Inicijalni val sankcija zapadnih država nije uspio odvratiti ruskog predsjednika Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu.

Druga runda sankcija trebala bi jače pritisnuti ruske banke i milijardere. Ali, koliko financijske mjere te vrste mogu doista biti učinkovite?

Naime, dio stručne javnosti uvjeren je kako ih je sve lakše izbjeći. Dijelom i zbog porasta korištenja kriptovaluta u Rusiji.

Sjedinjene Države i Europska unija u velikoj se mjeri pri primjeni kaznenih mjera oslanjaju na banke, kako bi onemogućile tvrtke i pojedince u obavljanju transakcija tradicionalnim valutama poput američkog dolara ili eura.
Banke bi pritom bile odgovorne za otkrivanje i blokadu potencijalno spornih transakcija.

Bankama izvan dosega

Takav je pristup možda funkcionirao prije. Danas ga je moguće izigrati korištenjem digitalnih valuta koje funkcioniraju izvan standardnog globalnog bankarskog sustava.

U američkom Ministarstvu financija svjesni su tog problema. Još u izvješću iz listopada prošle godine upozorili su kako digitalne valute mogu narušiti učinkovitost američkih sankcija.

Prema procjenama tvrtke Chainalysis, web odredišta koja se koristi za nelegalne transakcije donijela su rekordnih 1,7 milijardi američkih dolara u kriptovalutama tijekom 2020. godine, uglavnom u bitkoinima. Najveće među njima je ruska Hydra, na koju otpada više od 75 posto globalnog prihoda te vrste.

Naravno, bitkoine nije podjednako jednostavno upotrijebiti za kupovinu dobara i usluga kao što je to slučaj s tradicionalnim valutama, a i kriptovalute su daleko volatilnijeg tečaja.

Postoje načini kako bi Rusi mogli zaobići sankcije. Recimo, Iranci, koji su već godinama pod američkim sankcijama, počeli su rudariti bitkoine kako bi smanjili negativne posljedice blokade i ujedno iskoristili višak električne energije koju ne mogu izvesti.

To je postala praktično službena politika u toj državi, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next