Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Qualcommovi prihodi porasli su za 43 posto, očekuju još bolje rezultate Istaknuto

Qualcommovi prihodi porasli su za 43 posto, očekuju još bolje rezultate

Qualcomm je tijekom trećeg tromjesječja 2021. godine prihodima i zaradom po dionici nadmašio očekivanja analitičara.

U najvećem svjetskom proizvođaču čipova za mobitele od lipnja do rujna su ostvarili 9,3 milijardi američkih dolara prihoda (prognoziralo se 8,86 mlrd. USD), što je za 43 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Zarada po dionici porasla je za 76 posto, na 2,55 USD (umjesto 2,26 USD).

Rast prihoda i zarade ponajprije je moguće pripisati povećanju prodaje čipova za pametne telefone, koja je veća za 56 posto usprkos globalnoj nestašici procesora. Dosegnula je razinu od 7,7 mlrd. USD.

Čini se kako se Qualcommova strategija korištenja više tvornica čipova odjednom pokazala otpornijom na probleme s kojima su se morali nositi AMD, Apple, Intel i drugi proizvođači poluvodiča.

Kriza im je išla u prilog

Moglo bi se reći kako im je kriza zbog nestašice išla u prilog jer je prisilila proizvođače pametnih telefona na fokusiranje na skuplje uređaje, segment u kojem je Qualcomm najjači. Također, piše Yahoo Finance, Qualcomm je profitirao zbog američkih sankcija Huaweiju. Ta kineska tvrtka koristi vlastite procesore, ali je radi sankcija njen tržišni udio značajno pao.

Drugi najbolji rezultat zabilježen je u odjelu zaduženom za pametne telefone i druge uređaje, koji je donio 4,69 mlrd. USD prihoda.

Prihodi odjela koji se bavi proizvodnjom čipova za internet stvari porasli su za 66 posto, na 1,5 mlrd. USD, dok je odjel u kojem nastaju procesori koji podržavaju mreže 5G ostvario prodaju veću za 45 posto i došao do 1,24 mlrd. USD.

Odjel za čipove za automobilsku industriju i dalje je najmanji. Iako je rastao 44 posto, donio je 270 milijuna USD prihoda. No, to bi se moglo promijeniti jer je najavljena suradnja s nekoliko proizvođača automobila, među kojima je i američki GM.

Prodaja licenci zabilježila je najmanji rast (tri posto) i dosegnula 1,55 mlrd. USD prihoda.

Do kraja godine u Qualcommu očekuju kako će prihodi dosegnuti između 10 i 10,8 mlrd. USD (analitičari predviđaju 9,68 mlrd. USD), piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next