Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Activision Blizzard je poslovao dobro, ali ga opterećuju skandali Istaknuto

Activision Blizzard je poslovao dobro, ali ga opterećuju skandali

Tvrtka Activision Blizzard uspjela je poslovanjem tijekom proteklog tromjesječja dosegnuti očekivanja analitičara, ali cijena njene dionice ipak je pala za deset posto.

Activision Blizzard je ostvario 1,88 milijardi američkih dolara prihoda i nešto bolju zaradu po dionici od očekivane (0,72 umjesto 0,70 USD).

Najveća tvrtka za proizvodnju video igara u Sjedinjenim Državama poznata je po hit naslovima kao što su Call of Duty, World of Warcraft i Candy Crush. Za koji dan, 5. studenog, trebali bi objaviti Call of Duty: Vanguard, novo izdanje tog popularnog serijala.

Za zadnji ovogodišnji kvartal najavili su prihode na razini od 2,78 mlrd. USD, što je manje nego 2,95 mlrd. USD koliko su prognozirali analitičari. Isto vrijedi i za zaradu po dionici (1,29 umjesto 1,39 USD)

Skupo plaćaju skandal

Activision Blizzard još muku muči s posljedicama skandala vezanog uz seksualno uznemiravanje.

Kalifornijske vlasti podnijele su u srpnju tužbu protiv te kompanije, u kojoj je su ih također prozvali za rodnu i rasnu diskriminaciju, čemu se u rujnu priključila vladina agencija Equal Employment Opportunity Commission s vlastitom tužbom. Activision Blizzard potonju nastoji okončati vansudskom nagodbom vrijednom 18 milijuna USD.

Istragu je pokrenulo i regulatorno tijelo Securities and Exchange Commission. Cilj je provjeriti ne samo navode o seksualnom zlostavljanju, već i o nejednakim plaćama za muškarce i žene.

Zbog skandala i njegovih posljedica iz Activision Blizzarda je dosad otišlo 20 zaposlenika. U tvrtci tvrde kako su uveli politiku nulte tolerancije prema uznemiravanju i okončali prisilnu arbitražu radi mogućih budućih tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji. Također nastoje povećati udio žena i nebinarnih osoba među svojim zaposlenicima za 50 posto tijekom idućih pet godina.

Glavnom izvršnom direktoru Bobbyju Koticku, nekad jedno od najbolje plaćenih šefova tvrtki u SAD-u, plaća je srezana na 62.500 USD sve dok nadzorni odbor ne zaključi kako je zadovoljan promjenama Activisionu. Ove je godine trebao uprihoditi 155 mil. USD, što je kombinacija osnovne plaće i dionica, piše Yahoo Finance.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next