Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Iduća Međunarodna svemirska postaja bit će - privatna Istaknuto

Iduća Međunarodna svemirska postaja bit će - privatna

Do kraja ovog desetljeća američka svemirska agencija NASA planira umiroviti Međunarodnu svemirsku postaju. Izgradnju nove namjerava prepustiti privatnim tvrtkama, što bi joj trebalo donijeti uštedu od milijarde američkih dolara godišnje.

Naime, u NASA-i tvrde kako postaja te veličine i mogućnosti nadmašuje njihove potrebe pa bi radije plaćali samo ono što doista koriste.

Prije nekoliko mjeseci NASA je predstavila projekt Commercial LEO Destionations, s proračunom vrijednim do 400 milijuna dolara za do četiri tvrtke spremne za početak rada na razvoju privatnih svemirskih postaja. Primili su tucet prijedloga više tvrtki zainteresiranih za obavljanje pojedinih poslova u sklopu ovog projekta.

Međunarodna svemirska postaja ima više od 20 godina i košta NASA-u oko četiri mlrd. USD godišnje. Ima uporabnu dozolu koja vrijedi do kraja 2024. godine, koja bi mogla biti produljena do 2028.

Nakon toga NASA želi biti tek jedan od brojnih korisnika, umjesto glavnog sponzora i infrastrukturne podrške za postaje u niskoj Zemljinoj orbiti. Dobar odaziv na natječaj pokazuje kako bi u tome mogla biti i uspješna, piše CNBC.

Javno-privatno partnerstvo

Trenutno u NASA-i procjenjuju pristigle prijedloge. Odluka kome će poslovi biti dodijeljeni mogla bi biti objavljena prije kraja ove godine. U utrci su tvrtke u rasponu od startupova do velikih aeronautičkih korporacija. Među njima su SpaceX, Blue Origin, Airbus, Boeing i Lockheed Martin.

NASA se zadnjih godina u sve većoj mjeri okreće prema javno-privatnim partnerstvima kako bi ostvarila zacrtane ciljeve vezane uz istraživanje svemira. Taj se model pokazao prilično uspješnim kad je riječ o slanju ljudi i tereta u svemir letjelicama tvrtki SpaceX i Northrop Grumman.

Prema njihovim procjenama, samo je program Commercial Crew uštedio između 20 i 30 mlrd. USD godišnje, i ujedno je financirao razvoj dvije letjelice umjesto samo jedne. Doduše, dosad je tek SpaceX-ov Crew Dragon doista i ponio astronaute u svemir. Boeingova letjelica Starliner tek treba završiti fazu razvojnog testiranja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next