Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU kaznila BMW i Volkswagen s 875 mil. eura Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager EC - Audiovisual Service

Europska komisija kaznila je njemačke proizvođače automobila BMW i Volkswagen s 875 milijuna eura zbog kršenja propisa koji brane monopol.

Globom su obuhvaćene ukupno četiri tvrtke - uz BMW i VW kažnjeni su još Audi i Porsche. Jedini koji je izbjegao kaznu je Daimler, pošto su iz te tvrtke upozorili na to kako su ostali proizvođači u potencijalno sumnjivom dosluhu i surađivali tijekom istrage.

Margrethe Vestager, europska povjerenica za tržišno natjecanje, rekla je kako su te tvrtke posjedovale tehnologiju kojom je bilo moguće smanjiti štetne emisije plinova ispod granice koju je postavila Europska unija i udružile su se kako bi ograničile njeno korištenje. Riječ je o razvoju tehnologije selektivne katalitičke redukcije, koja služi za smanjivanje emisija dušikovog oksida.

Time su suzbijali konkurenciju i kupcima onemogućili nabavku vozila koja manje zagađuju okoliš. "Ovo je primjer kako inače legitimna tehnička suradnja može poći po krivu", dodala je Vestager, a prenosi Deutsche Welle.

VW: To je dvojben presedan

Grupacija VW, u čijem su vlasništvu Audi i Porsche, morat će platiti blizu 500 mil. €, dok će BMW pokriti preostalih 375 mil. €. BMW ima godišnji promet od 223 milijarde € pa ih kazna neće pretjerano pogoditi, ali se potez Komisije vidi kao znak da takvo ponašanje tvrtki neće biti tolerirano u budućnosti.

U VW-u razmatraju mogućnost žalbe na globu, piše Reuters, zato što smatraju kako postavlja dvojbeni presedan. Naime, ovo je prvi put kako je tehnička suradnja kažnjena zbog kršenja zakona koji brane monopol.

Uz to, globa je odrezana iako je bila riječ o pregovorima koji nikad nisu provedeni u stvarnost pa do stvarne štete po kupce nije ddošlo, poručili su iz VW-a. Također su pozvali Komisiju na donošenje jasnijih smjernica kako bi se izbjegla pravna nesigurnost koja bi mogla sputati inovaciju u Europi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next