Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI 301: Sigurnost na internetu i top pametni satovi Istaknuto

VIDI 301: Sigurnost na internetu i top pametni satovi

Pitanja o sigurnosti i anonimnosti na internetu nikada se nisu više postavljala nego danas. Jeste li znali da šaljete svoje osobne podatke na čak različitih 700 tvrtki širom svijeta svaki puta kada bez razmišljanja prihvatite sve kolačiće na nekim vama omiljenim stranicama?

Dobar dio novog izdanja časopisa VIDI br. 301 posvetili smo pitanjima koja se tiču očuvanja sigurnosti i privatnosti korisnika mreže svih mreža, koja istovremeno predstavlja medij svih medija, ali i prijetnju nad svim prijetnjama, barem u našem digitalnom svijetu. Kome sve šaljete svoje podatke, može li se anonimno surfati, koje su opasnosti rada od kuće, koji popularni browseri kriju sigurnosne zamke, otkrivaju nam najveći hrvatski stručnjaci za ta pitanja.

Naslovnica VIDI 301

Iz sadržaja novog broja izdvajamo:

Usporedni test: Pametni satovi

VIDI 301 2

Testirali smo 14 najboljih lifestyle i sportskih pametnih satova na velikom godišnjem usporednom testu Vidilaba. Obzirom da se ponuda znatno proširila u posljednjih godinu dana, ovaj puta na testu imamo sve, od nešto luksuznijih modela, pa sve do onih povoljnih koji se po mnogim mogućnostima mogu uklopiti i među skuplje. Kao bonus temi proveli smo i testiranje senzorike svih satova kako biste znali koji je koliko precizan u praćenju zdravlja i fitness aktivnosti.

Sigurnost i anonimnost na internetu

VIDI 301 6

U gigantskoj temi broja istražili smo kuda sve vlastitom privolom šaljete podatke, može li se anonimno surfati, kako sigurno raditi od kuće, što sve o vama znaju velike internetske kompanije i koliko su sigurni vaši browseri. Može li se danas uopće biti siguran i nevidljiv na internetu pokušavamo vam odgovoriti vrlo precizno.

VIDI X HOW-TO: Alarm uz laserski mjerač udaljenosti

VIDI 301 8

U našoj VIDI X radionici napravili smo alarmni sustav uz pomoć Vidi-X mikroračunala i laserskog senzora udaljenosti, koji će vam javiti čim netko želi narušiti vašu zonu privatnosti, prijeći granicu koju nije trebao prijeći ili pomaknuti predmet koji nije smio dirati.

Gaming specijal: PC Play

VIDI 301 PC Play naslovnica

Iako su predstavljene još na jesen proišle godine, nove konzole na naše tržište stižu na kapaljku. Mi smo se napokon uspjeli dočepati jedne Xbox Series S konzole, manjeg brata Series X i otkrili da je on možda veća prijetnja Sonyu nego skuplji model Microisoftovog igraćeg sustava nove generacije.

Programiranje: Linux na Marsu

1 pia24547 mastcam z gives ingenuity a close up

Da bi rover Perseverance i Ingenuity helikopter mogli normalno funkcionirati na Marsu, osim samog hardvera potreban je i odgovarajući softver. A tu već dolazimo na naš teren koji pokriva naš Neno koji opisuje što i kako koristi NASA na MArsu.

Foto dvoboj: Samsung Galaxy S21 Ultra vs. Huawei Mate 40 Pro

VIDI 301 4

Oba flagshipa imaju vrhunski setup kamera a mi smo odlučili testirati čiji je sustav bolji u izazovnim situacijama poput snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja, gdje se najbolje vide razlike u performansama.

Anonimnnost na Internetu - Kome idu naši podaci?

VIDI 301 9

Jedan od važnih dijelova naše velike teme o sigurnosti i anonimnosti na internetu posvetili smo "praćenju onih koji prate nas". Jeste li znali da mnoštvo tvrtki iz čitavog svijeta prikuplja vaše podatke koje ste im dragovoljno dali? Mi smo otkrili njih 700, no sigurni smo da ih ima još.

Hot stuff: Samsung Odyssey G95T

VIDI 301 3

Isprobali smo ogromni 49-inčni zakrivljeni Samsungov gaming monitor omjera 32:9 i visoke rezolucije od 5120x1440 piksela. Uz igre koje ga podržavaju ovo bi mogao biti vaš ultimativni prozor u svijet gaminga.

Hardver test: Lenovo Tab P11 Pro

VIDI 301 7

Testirali smo premium Android tablet iz Lenova koji dolazi s dodatnom tipkovnicom i stylusom, a krasi ga lijepi OLED zaslon.

Osim ovih tema, u Vidiju 301 donosimo vam i brojne druge sadržaje koji uključuju recenzije najnovijeg hardvera, softvera i gadgeta, a tu dakako i kolumna našeg "svemirca" Maka, kao i savjeti VIDI doktora.

VIDImo se!

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next