Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Virtualna stvarnost će zaraditi milijardu dolara u 2016. godini

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Velika svjetska konzultantska tvrtka Deloitte predviđa da će virtualna stvarnost u 2016. godini zaraditi svojih prvih milijardu dolara, od čega oko 700 milijuna dolara od prodaje hardverske opreme, a ostatak od prodaje nehardverskog sadržaja. Petnaesto izdanje Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija procjenjuje prodaju oko 2,5 milijuna primjeraka VR headsetova, te igara u 10 milijuna primjeraka. U nastavku članka nalaze se Deloitteova predviđanja za 2016. godinu u sektorima tehnologije, medija i telekomunikacija.

Tehnologija

Očekuje se da će do kraja 2016. godine žene u razvijenim zemljama zauzimati 25 posto radnih mjesta povezanih s informacijskom tehnologijom, odnosno biti na položajima koji se vezuju uz nju, što je na razini 2015. godine, a moguć je i pad zastupljenosti.

U 2016. godini će 80 od 100 najvećih softverskih tvrtki u svijetu u svoje proizvode ugraditi kognitivne tehnologije kao što su strojno učenje, obrada prirodnih jezika ili prepoznavanje govora, što je porast za 25 posto u odnosu na lani kada je 64 od vodećih 100 softverskih tvrtki lansiralo proizvode i usluge s ugrađenom jednom ili više kognitivnih tehnologija.

Broj pojedinaca koji koriste usluge mobilnog plaćanja putem dodirnih zaslona na svojim mobilnim uređajima, tj. pametnim telefonima i tabletima, vjerojatno će u 2016. godini porasti za 150 posto i dosegnuti 50 milijuna redovitih korisnika. Trgovina putem dodira (eng. Touch Commerce) omogućit će trgovinama na malo iskoristiti sve veću dostupnost pregledavanja trgovina s rijetko sklopljenim kupoprodajnim transakcijama zbog kompliciranog postupka plaćanja.

Mediji

Očekuje se da će do kraja 2016. godine tek 0,3 posto svih korisnika mobilnih uređaja koristiti neki od blokatora oglasa, što će se negativno odraziti na dio vrijedan manje od 100 milijuna dolara (0,1 posto) mobilnog oglašivačkog tržišta (putem pametnih telefona i tableta) vrijednog ukupno 70 milijardi dolara.

U 2016. godini mobilni uređaji, pametni telefoni i tableti postat će vjerojatno vodeća platforma za igre gledano po prihodima, koji bi trebali porasti na 35 milijardi dolara, odnosno za 20 posto u odnosu na lani. To je u skladu s očekivanih 32 milijarde dolara prihoda od računalnih igara i 28 milijardi prihoda od igara za konzole, što je porast za tek pet, odnosno šest posto u odnosu na lani. Ipak, izgledi su da će prosječni prihod po igrama na razini pojedinačne platforme znatno varirati.

Telekomunikacije

Do kraja godine, očekuje se da će broj gigabita u sekundi (Gbit/s) u povezivanju s internetom oštro, tj. deseterostruko porasti na deset milijuna gigabita, od čega 70 posto vjerojatno na rezidencijalne pristupne veze. Potražnju će vjerojatno potaknuti sve veća dostupnost popraćena padom cijena. Predviđa se da će do 2020. godine na mrežama s gigabitnim tarifama biti oko 600 milijuna pretplatnika, odnosno većina povezanih kućanstava u svijetu.

U 2016. godini očekuje se direktna ili zamjenska prodaja oko 120 milijuna rabljenih pametnih telefona, pri čemu će njihovi vlasnici ostvariti ukupnih prihod veći od 17 milijardi dolara. Riječ je o vidljivom porastu u odnosu na 80 milijuna pametnih telefona razmijenjenih u 2015. godinu ukupne vrijednosti 11 milijardi dolara. Štoviše, očekuje se da će 10 posto novih vrhunskih pametnih telefona kupljenih u 2016. godini, a to su oni vrijedni 500 i više dolara, promijeniti tri ili više vlasnika prije povlačenja iz uporabe.

Za oko 26 posto korisnika pametnih telefona na razvijenim tržištima proteći će u 2016. godini i po tjedan dana bez tradicionalnog telefonskog poziva. Riječ je o pojedincima poznatima koji nisu prestali komunicirati, već tradicionalne glasovne pozive zamjenjuju kombinacijom tekstualnih poruka, uključujući SMS, glasovne i video usluge bez posredovanja davatelja internetskih usluga u kontroli sadržaja koji se prenosi.

Stotinu mobilnih operatora nudit će barem jedan paket glasovnih usluga do kraja 2016. godine, dvostruko više u odnosu na kraj i šest puta više u odnosu na početak 2015. godine. Procjena iz izvješća govori o oko 300 milijuna korisnika glasovnih usluga putem WiFi-ja (VoWiFi) i / ili glasovnih usluga putem LTE-a (VoLTE), dvostruko više nego na početku 2016. godine i pet puta više u odnosu na početak 2015. godine.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next