Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FOI: studenti osvajaju tržište rada kroz praktično iskustvo Istaknuto

FOI: studenti osvajaju tržište rada kroz praktično iskustvo

Praktična nastava na FOI-ju uključuje rad na stvarnim problemima koje postavljaju poslodavci, pa studenti mogu steći praktične vještine i iskustva za studija.

Fakultet organizacije i informatike jedan je od vodećih u Hrvatskoj i diplomanti s FOI-ja relativno lako pronalaze posao nakon studiranja. Dio tajne krije se i u načinu organizacije nastave koja pruža detaljni pristup temeljnim znanjima i vještinama, kao i praktični dio nastave.

Suradnja s više od 500 tvrtki

Na FOI-ju su studenti u značajnoj mjeri obvezni sudjelovati u projektima i praktičnoj nastavi kao ključnim dijelovima studijskih programa. Praktična nastava obvezna je na svim razinama studija, a organizira se putem stručne prakse koja studentima omogućuje suradnju s poslodavcima iz industrije na projektima u različitim područjima IT-a poput dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, poslovne analize i upravljanja timovima.

Studenti imaju priliku sudjelovati u stručnim praksama povezanim s više od 500 tvrtki širom Hrvatske. Kao prvi javni fakultet u zemlji koji je prepoznao značaj integracije stručne prakse u sve faze studija, ne samo na diplomskoj razini, FOI se ističe po izvrsnom feedbacku koji prima za svoje pristupe poput job shadowinga, koji studenti sve više cijene zbog mogućnosti učenja iz stvarnog iskustva. FOI-jeva praksa uključuje rad na stvarnim problemima koje postavljaju poslodavci kroz koncept Work Based Learning, što studentima omogućava stjecanje vrijednih praktičnih vještina i iskustava još tijekom studija.

Zadaci iz poslovnog okruženja

Kroz ovaj sustav, studenti primaju zadatke iz stvarnog poslovnog okruženja, koje rješavaju uz podršku mentora iz industrije i nastavnika. Ovaj pristup omogućava studentima da se povežu s alumnima FOI-ja, čime se gradi snažna povezanost s industrijom i osigurava vitalan odnos između fakulteta i profesionalnog svijeta. Uz to, studente se potiče na aktivno uključivanje u rad jednog od 15 laboratorija FOI-ja, uključujući AI Laboratorij i IoT Laboratorij, gdje sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima i istraživačkim projektima.

FOI je međunarodno prepoznata sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, poznata po svojim domaćim i međunarodnim istraživačkim projektima. Znanstveno-istraživački timovi često uključuju studente, pružajući im priliku da se angažiraju u relevantnim istraživanjima i steknu neprocjenjivo iskustvo.

Za studente su rad na stvarnim projektima i suradnja s tvrtkama iz industrije ključni za razvoj i to im pruža priliku stjecanja neophodnih iskustava za početak karijere. Osim prilike za primjenu teorijskog znanja u stvarnim situacijama, na taj način unapređuju i svoje komunikacijske i timske vještine.

Još jedna velika prednost ovakvog pristupa je povezivanje studenata s potencijalnim poslodavcima, što značajno povećava njihovu konkurentnost na tržištu rada. FOI inače uspješno surađuje s brojnim vodećim tvrtkama iz IT sektora, uključujući Infinum, Poslovnu inteligenciju, SICK Mobilisis, KING ICT, Async Labs, Speck i mnoge druge. Ove tvrtke ne samo da zapošljavaju IT stručnjake, već i FOI-jeve ekonomiste koji upravljaju timovima, bave se ljudskim resursima i obavljaju niz drugih ključnih uloga.

Razvoj poduzetničkih vještina

Fakultet pomaže studentima da razviju svoje poduzetničke vještine, istraže inovativne projekte i realiziraju svoje poslovne ideje. Studenti imaju pristup radionicama, seminarima i mentorstvu od strane iskusnih poduzetnika i stručnjaka, što im omogućuje da steknu vrijedne uvide i iskustva koja su ključna za uspjeh u poduzetničkom svijetu. Tu se svakako ističe program podrške startup poduzetništvu mladih Startup@FOI, iz kojeg je već do sada izašlo desetak uspješnih startupova, a danas renomiranih tvrtki.

Postoji i dodatni benefit suradnje s poznatim tehnološkim tvrtkama. Kako bi se osigurala usklađenost kurikuluma s aktualnim trendovima i zahtjevima industrije, osnovan je Gospodarski savjet FOI-ja čiji su članovi predstavnici najuspješnijih IT poduzeća u Hrvatskoj.

Suradnja s drugim fakultetima

FOI se ponosi s više od 25 bilateralnih sporazuma za razmjenu studenata s prestižnim sveučilištima diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država, ali i iz drugih zemalja, pa se tako među partnerima nalaze renomirane institucije iz Francuske, Grčke, Austrije, Tajvana, Portugala, Slovačke, Turske, Njemačke i drugih zemalja. Ove suradnje pružaju studentima jedinstvenu priliku za razmjenu znanja i iskustava, kao i za stjecanje međunarodnog obrazovanja i praktičnih vještina u različitim kulturnim i akademskim okruženjima.

Pored međunarodne mobilnosti, studentima FOI-ja otvorena je i mogućnost horizontalne mobilnosti unutar Sveučilišta u Zagrebu. Ova fleksibilnost omogućuje studentima FOI-ja da prilagode svoj studijski put i prošire svoje znanje i vještine u različitim područjima, čime dodatno jačaju svoju konkurentnost na globalnom tržištu rada.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next