Menu

[INTERVJU] Dubravko Marak o ulozi pametnih telefona u svakodnevici IT-evaca

Dubravko Marak Dubravko Marak

Dubravko Marak je na MobilityDayu u zagrebačkom Hotelu Antunović održao predavanje na temu Windows Phone 10 - što je novo za ITPro, a u karijeri je prošao sve stepenice od sklapanja računala iz dijelova preko sistemske administracije sve do dizajniranja sustava. Danas živi u Njemačkoj i radi na pozicijama Infrastructure Solution Architect, Enterprise Architect i na projektima gdje se traže kompetencije za dizajn infrastrukture i cloud servisa većinom kod enterprise kompanija poput KPMGa, E-Plusa, O2, MANa, VWa i sl.. IT Biz Crunch ekskluzivno donosi intervju s Dubravkom, koji možete pročitati u nastavku. 

IT Biz Crunch: Po "vokaciji" ste infrastrukturni arhitekt, sistemaš, nigdje u bogatom CVu ne stoji MDM projekt. Otkuda onda predavanje na Mobility Dayu?
Dubravko Marak: Mobility Day je jedna od najznačajnijih tehnoloških konferencija koje se bave mobilnim tehnologijama, i ako se ne varam jedina u Europi. Kako vjerujem da su mobilne tehnologije i neke od Cloud usluga budućnost tako je došlo i predavanje na Mobility Dayu. Isto tako Infrastruktura se "lagano kreće" put mobilnih uređaja tako da je i to drugi razlog. Mada moram priznati da mi je izuzetna čast biti prisutan na Mobility Dayu kao predavač.

IT Biz Crunch: Spomenuli ste da se infrastruktura "lagano kreće" put mobilnih uređaja, što ste pod tim mislili?
Dubravko Marak: Konkretno danas je nezamisliv rad u bilo kojoj branši bez pametnih telefona. Počeli smo se oslanjati (barem osobno) na kalendar (ako nije kod mene u kalendaru nikada se nije dogodilo nit treba). Mailove čitam u pokretu i oni su moja svakodnevnica. Često koristim Citrix receiver za spajanje na okolinu kod klijenta. Njega pretežno koristim na iPad uređaju. Vrlo mi je važan faktor prilikom odabira uređaja za rad da ima GSM/LTE modul kako bih uvijek mogao biti "on-line".

IT Biz Crunch: Dobro u ovom času ste spomenuli sve "end-user" uređaje. Ne čine infrastrukturu samo oni, što je sa serverima i managementom. Kako upravljati i kontrolirati sve te uređaje?
Dubravko Marak: Serverska infrastruktura je isto tako u tranziciji. Microsoft je tu dosta unaprijedio ponudu te se kroz O365 i Azure nude usluge u Cloudu gdje krajnji korisnik može i ne mora voditi brigu o infrastrukturi. Na primjer u O365 možete koristiti Exchange online ili SharePoint online gdje se ne bavite konfiguracijom infrastrukture i ne kontrolirate je. Prednost toga je u tome što se korisnik ne brine o zakrpama i hardveru kao takvom, te nema kontrolu nad konfiguracijom operativnog sistema. Ukoliko ipak to želi može to naravno napraviti kroz Azure. Uz sve to Microsoft je ponudio i Intune kaoko bi korisnici mogli upravljati svojim uređajima, naravno bez potrebe da se brinu o infrastrukturi.

IT Biz Crunch: Znači i serveri će se nalaziti u Cloudu?
Dubravko Marak: Iskreno vjerujem u hibridni scenarij. Dakle scenarij gdje će se paralelno koristiti "on-prem" infrastruktura u kombinaciji sa Cloud infrastrukturom. Koristiti će se na način da se izvuče najbolji "cost benefit" za korisnika.

IT Biz Crunch: Microsoft je 29.07 izdao novi operativni sustav, kako se on uklapa u sve ovo?
Dubravko Marak: Windows 10 se točno uklapa u ono što sam naveo. Moje osobno mišljenje je to prvi pravi operativni sustav za hibridna okruženja. U Enterprise verziji recimo već sada ga možete dodati u domensko okruženje koristeći Azure Active Directory, što znači da možete korisnika dodati u vašu domenu bez da ikada bude fizički prisutan na samoj lokaciji i priključen u LAN. To su izvanredne stvari. Do sada to nismo mogli. Zamislite da imate tvrtku koja ima potrebu za vanjskim suradnicima, koji nikada ili vrlo, vrlo rijetko će biti prisutni u uredu. Njima pošaljete uređaj koji mogu koristiti sa domenskim resursima od prve minute i vi da možete u potpunosti kontrolirati, resetirati lozinke i sl. Još jednom bih istaknuo, iz moje perspektive to su izvanredne stvari….

IT Biz Crunch: A Windows 10 Mobile, što je s njim? Najavljen je kao sustav koji je isti kao i na računalu, tabletu..
Dubravko Marak: Moje osobno mišljenje je da se Windows 10 Mobile se "ubrzano pegla" i trebao bi uskoro vidjeti "svijetlo dana". Šuška se nešto o najavama 10.10 ali za sada još nema potvrđenih informacija, barem ne koliko znam. Mislim da će nas Microsoft marketing na vrijeme obavijestiti o tome. Po meni prva funkcija zašto bih kupio Windows 10 mobilni telefon je Continuum. Pomoću njega spajanjem telefona sa tipkovnicom, mišem i vanjskim ekranom dobivamo praktički računalo džepnog formata. Microsoft je već izbacio Microsoft Office kao univerzalnu aplikaciju koja se pokreće ne telefonu a preuzima "puni format" priključenjem na veliki ekran. Druga važna funkcija je enkripcija uređaja. Do sada je enkripciju uređaja imao samo BlackBerry.

IT Biz Crunch: Vaša tema predavanja na Mobility Dayu je vezana baš uz tu temu?
Dubravko Marak: Tako je. Tema mog predavanja je vezana uz Windows 10 Mobile i što je novo za ITPro u tom svijetu, te kako upravljati tim uređajima. Bilo bi mi drago da kolege koji se bave upravljanjem uređajima dođu na predavanje u čim većem broju.

IT Biz Crunch: Da li bi još nešto istaknuli vezano uz ovaj intervju?
Dubravko Marak: Želio bih pozvati kolege da posjete Mobility Day u čim većem broju. Biti će tu izvanrednih predavanja poput predavanja o Internet of Things kolegice Jelene Miodragović ili predavanje kolege Tomislava Poljaka o tzv. "Enterprise Mobilnosti" gdje će biti govora o zaštiti podataka tj, "dana flow-u". Uz predavanja koja sam izdvojio biti će tu i odličnih predavanja za razvojne inženjere, predavanja koja pokrivaju gamu pametnih uređaja, sve u svemu Mobility Day je prepun odličnih predavanja te bih još jednom pozvao kolege da se posjete konferenciju u čim većem broju.

na vrh članka