Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google ustupcima smekšao vlasnika Tindera Istaknuto

Google ustupcima smekšao vlasnika Tindera

Grupacija Match, u čijem su vlasništvu aplikacije Tinder, Hinge i OkCupid, povukla je privremenu zabranu pristupa protiv Googlea.

Kao što smo već pisali, Match je optužio Google za zlorabu dominantnog položaja na tržištu aplikacija za mobilne uređaje. Bili su podnijeli početkom ovog mjeseca tužbu protiv Googlea zbog ograničenja vezanih uz sustav plaćanja u aplikacijama za operativni sustav Android.

U obrazloženju su iz grupacije Match istaknuli kako su prije deset godina bili Googleovi partneri, a sada su taoci. Google je, dodali su, namamio razvojne programere i tvrtke koje se bave razvojem softvera uvjeravanjem kako će moći kupcima ponuditi raznovrsne oblike plaćanja.

Ustupci popravili odnose

Ali, jednom nakon što su trgovinom Play monopolizirali tržište aplikacija za Android, uz pomoć developera najpopularnijih aplikacija, u Googleu su zabranili alternative načine plaćanja u aplikacijama kako bi mogli nastaviti uzimati blizu pola svake transakcije u aplikaciji.

Dan nakon podnošenja tužbe zatražili su i privremenu zabranu pristupa.Sad je ta zabrana povučena. U Matchu su se na to odlučili zbog, kako su naveli, nekoliko ustupaka na koje su u Googleu pristali.

Između ostalog, dobili su jamstva kako njihove aplikacije neće biti odbijene ili uklonjene iz trgovine aplikacijama Play zato što nude alternativne mogućnosti plaćanja koji nemaju veze s Googleom.

Match će također odvojiti do 40 milijuna američkih dolara na poseban račun za naknade u aplikacijama do kojih će doći izvan sustava plaćanja u Playu. Taj će račun ostati aktivan sve dok sud ne presudi tko je u pravu u njihovoj parnici protiv Googlea, piše Tech Crunch.

Ustupci na koje je Google pristao daju naslutiti kako se ta tvrtka ne želi upuštati u dugotrajnu parnicu nakon koje bi ipak mogli biti natjerani na omogućavanje ponude alternativnih oblika plaćanja. Već su, uostalom, pokrenuli pilot program koji nudi takvu mogućnost.

na vrh članka