Menu

Ekskluzivno iz San Francisca: Bili smo na Intel Developer Forumu 2015. Istaknuto

IDF 2015 IDF 2015

Ovogodišnji IDF ponovno pratimo uživo iz prvih redova smještenog u srcu, tj. downtownu San Francisca, u sklopu Moscone konferencijskog centra. Ovaj neslužbeni glavni grad Silicijske doline već je godinama poprište najvećeg Intelovog događaja koji se ponajprije fokusira na svoje partnere, odnosno developere kako sami naziv sama kaže, oni koji u suradnji s njima pomiču granice inovacije i postavljaju nove standarde koje ćemo mi kao consumeri imati prilike koristiti u bližoj budućnosti.

Inicijalni keynote i službeni početak IDF-a održao je ni manje ni više nego Intelov CEO hrvatskog porijekla - Brian Krznarich.

 5110860

Glavna misao koja se suptilno provlačila kroz svaku prezenetaciju bila je očekivano Internet of Things, a istu temu smo u detalje obradili u novom broju Vidija. Naglasak na ovaj trend proizašao je iz činjenice da većina nadolazećih inovacija stiže iz bliske suradnje s partnerima koji koriste Intelove tehnologije i hardverska rješenja. Krznarich je istaknuo kako je ovakva suradnja glavna karika u stvaranju novih tehnologija i oživljavanju vizija koje su do nedavno bile samo na papiru. Gledajući unatrag, u zadnjih godinu dana mnogo toga se promijenilo, tehnologija se ušuljala u gotovo sve sfere našeg života; odjeću, torbe, automobile… Definitivno se sve više osjeti kako su računala pristuna na svakom koraku, a taj isti moment onda dovodi do sve većeg izražaja na njihovoj presonalizaciji, što pak prirodno iziskuje drugačije načine da se ista sprovede kroz nove tehnološke trendove i rješenja.

 5110870

Nove tehnologije, novi pristupi
Kao u uvertira u cijelu priču, Krzanich je krenuo s izjavom da budućnost računala prolazi iz tri pretpostavke – "Sensification", "Smart and Connected" i "Extension of you".  Njihovom kombinacijom dolazi se to totalno drugačije user expirience koji prije svega uporabu računala čini seemless, ali istodobno i više imerzivnijim. Ovdje je Intel odradio nekoliko "live" demonstracija i najavio nove proizvode, te prartnerstva. Neki od najimpresivnijih bili su Intel RealSense tehnologija (set kamera i različitih senzora) u kombinaciji sa Savioke Relay robotom koji radi kao butler u hotelima i donosi gostima narudžbe. Isti taj robot je Krzanichu donio piće na pozornicu u sklopu demonstracije. Paralelno s ovom prezentacijom Intel je najavio dostupnost Robot Operating System koji se može koristiti u razvoju softvera za robote. Ovdje je Intel RealSense najavljen kao deveolperski enviroment, odnosno bolje rečeno alat s vrlo širokom primjenom i podrškom od strane najvećih kompanija poput Twitcha ili Razera koji je čak predstavio svoj novi gaming pheripheral baziran na toj istoj tehnologiji. Još jedan dobar primjer raširenosti ove RealSense je i Googleov projekt Tango koji omogućava real time 3D skeniranje prostora, a demonstraciju istoga smo imali prilike vidjeti uživo. U sve dostupne tehenologije i alate za razvoj koji su developerima na raspolaganju, raznoliknost i mogućnost budućih aplikacija gotovo su beskonačne.

 5110881

Internet of Everything
Brian se u jednom trenutku vratio nazad na temu IoT-u, a ovdje smo imali prilike vidjeti nekoliko različitih demoa čije su komercijalne primjene iza ugla, a sve zahvaljujući, kako to Intel kaže, činjenici da imaju robusnu i pouzadnu procesorsku platformu s popratnim tehnologijama/mogućnostima koja se idealno uklapa u IoT segment. Ovdje je N&W pokazao svoj dome kupnje hrane i piće na automatima koji na prednjoj strani ima transparetni zaslon koji procjeni demografju kupca (starost, spol...), pa mu prema tome predlaže proizvode. Isti taj aparat prepoznaje ako je već imaju interakciju s istim kupcem. Intel ovdje posebno naglašava činjenicu da nije potrebno imati fizičku interkaciju sa samim uređajem, već je dovoljno uz pomoć gesta ostvariti kupovinu, što uređaj čini idealnim u sterilnim okolinama poput bolnica. Praktične primjene ovakvih tehnologija gotovo su neograničene, a brzina i vrijeme realizacije koje je potrebno da iste mogu doći do nas postaje neralno kratko. Danas u laboratoriju, sutra među vama. Budući da IoT kao vrlo personalizirana i privatna platforma, gledano s korisničke strane, zahtijeva veću razinu sigurnosti, Intel je u suradnji s Atmelo i Microchipom razvio sigurnosni hardversko-softverski ekosistem koji uvelike eliminira mogućnost probijanja u privatnost korisnika. Iako većina korisnika još uvijek možda ne doživljava IoT kao zaseban trend, sama činjenica da Intel ima kupno preko 250.000 developera IoT, 250 grupnih projekata i evente poput hackatonova kojih je do sada bilo održano preko 30, govori dovoljno o tome prema kojem smjeru on ide. 

 5110886

Reality show za geekove
Zadnji gost Brianovog keynotea bio je ni manje ni više nego CEO United Artists Media grupe, Mark Brunett, koji je sam odgovoran za hit showove poput Survivora, Celebrity apprentice i Shark Tanka. Njegov dolazak na pozornicu zaintrigrirao je mnoge, no zagolicana mašta odmah je dobila odgovor o čemu je zapravo riječ, a riječ je naravno o novom reality showu. Glavni likovi ovog puta nisu nauljeni ljepotani ili wannabe biznismeni, već developeri. Makers contest biti će jedinstvena prigoda da istaknu oni najposebniji po svojim vještinama, ali i ponajprije idejama, te pritom i zarade milijun dolara kao pobjednici.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next